dc.description.abstract |
Εισαγωγή: Μια από τις επιλογές συντηρητικής αντιμετώπισης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι η εφαρμογή ορθωτικών πάτων, ωστόσο υπάρχουν ερευνητικές ασάφειες για το πως τα επιμέρους χαρακτηριστικά των ορθωτικών επιδρούν στα συμπτώματα, επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία συνταγογράφησης τους με αποτέλεσμα οι κλινικοί να επικαλούνται την εμπειρία τους για την κατασκευή των ορθωτικών πάτων.
Σκοπός: Επομένως σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της σημαντικότητας της αλλαγής του βαθμού σκληρότητας ενός ορθωτικού πάτου στην θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Η αξιολόγηση της εγκυρότητας των ερευνών, ο εντοπισμός και η ανάλυση των χαρακτηριστικών τους για την διαπίστωση μεθοδολογικών ελλειμμάτων, έτσι ώστε να προταθούν έρευνες ορθότερης μεθοδολογίας.
Μέθοδος: Διεξήχθη αναζήτηση άρθρων, την περίοδο 26/08/2017- 29/01/2018 στις βάσεις δεδομένων «PubMed», «Physiotherapy Evidence Database» (PEDro), «Cochrane Central Register of Controlled Trials» (CENTRAL). Για την εύρεση της γκρίζας βιβλιογραφίας αλλά και μη δημοσιευμένων ερευνών πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων «Google Scholar», «International Clinical Trials Registry Platform». Επίσης αναζητήθηκαν έρευνες και από τις αναφορές των ερευνών που βρέθηκαν, ενώ μέσω της αναζήτησης σε «PROSPERO» και «Cochrane Database Systematic of Reviews» μελετήθηκαν οι πιο πρόσφατες και σχετικές συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα- αναλύσεις για να μειωθεί κάθε πιθανότητα παράληψης ερευνών. Οι αναζητήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς χρονικό περιορισμό των δημοσιευμένων άρθρων. Οι κύριες εκβάσεις που διερευνήθηκαν ήταν το άλγος και η λειτουργικότητα.
Λέξεις-κλειδιά: plantar fasciitis, plantar heel pain, foot orthoses, insoles.
Κριτήρια εισαγωγής: Ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες έρευνες που περιλάμβαναν ενήλικους ασθενείς με πελματιαία απονευρωσίτιδα και σύγκριναν το υλικό ορθωτικού πάτου μεταξύ εξατομικευμένων ή προκατασκευασμένων ορθωτικών ή των προαναφερόμενων σε σχέση με καμία παρέμβαση.
Αποτελέσματα: Δύο τυχαιοποιημένες έρευνες συμπεριλήφθηκαν βάση των κριτηρίων, οι οποίες αξιολόγησαν την επίδραση του υλικού του ορθωτικού στα συμπτώματα. Από τις δύο έρευνες φαίνεται ότι οι πάτοι από σκληρό υλικό είναι πιο αποτελεσματικοί στην μείωση του άλγους και την βελτίωση της λειτουργικότητας. Τα δείγματά των ερευνών αφορούσαν ασθενείς με διαφορετική χρονιότητα πελματιαίας απονευρωσίτιδας και με διαφορετική χρονική διάρκεια παρέμβασης.
Συμπεράσματα: Υπάρχει έλλειψη καλά σχεδιασμένων τυχαιοποιημένων ερευνών ώστε να οδηγούν σε επαρκώς τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Η αξία της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης έγκειται στην αναγνώριση των συστηματικών σφαλμάτων και των μεθοδολογικών ελλειμμάτων δίνοντας την δυνατότητα βελτίωσης μελλοντικών ερευνών επί του θέματος. |
el |