dc.description.abstract |
Η παρούσα έρευνα αποσκοπεί στη συλλογή δεδομένων αφηγηματικού λόγου μέσω της άμεσης και καθυστερημένης επαναφήγησης ιστορίας από υγιείς ενήλικες, δυο ηλικιακών ομάδων. Σκοπός της διαδικασίας είναι η δημιουργία νορμών, που θα διευκολύνει την εξέλιξη της Λογοθεραπευτικής παρέμβασης και αξιολόγησης. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, η επαναφήγηση ιστορίας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο, τόσο για τη συλλογή χρήσιμων δεδομένων όσο και για την τέλεση συγκρίσεων μεταξύ των ατόμων και των αφηγήσεων. Η συγκεκριμένη μέθοδος επιλέχθηκε για να παρατηρήσουμε μέσω των συγκρίσεων τους παράγοντες που επηρεάζουν την επίδοση των δύο ομάδων κατά την επαναφήγηση ιστορίας.
Στην έρευνα έλαβαν μέρος 20 υγιείς ενήλικες δύο ηλικιακών ομάδων 20-30 και 50-60 ετών. Προτού ληφθεί το απαιτούμενο δείγμα χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες μια σειρά από ανιχνευτικά τεστ καθώς και μια δοκιμασία άμεσης και καθυστερημένης αφήγησης ιστορίας μέσω αλληλουχίας εικόνων, για να κριθεί η καταλληλόλητα συμμετοχής τους στην ερευνητική διαδικασία. Περνώντας στο κύριο μέρος της έρευνας έλαβαν χώρα οι επαναφηγήσεις της ιστορίας ‘Το δαχτυλίδι’ μέσω οπτικού-ακουστικού ερεθίσματος. Η πρώτη ήταν άμεση (Τ1), η δεύτερη ύστερα από μια βδομάδα (Τ2) και η τρίτη, επίσης, μετά από μια βδομάδα (Τ3), αλλά έπειτα από επανάληψη της ακρόασης. Με την διαδικασία αυτή συλλέξαμε τα δεδομένα της παρούσας έρευνας. Απαραίτητη ήταν μια λίστα με τα κύρια γεγονότα της ιστορίας κι ένας καταγραφέας φωνής. Ο τρόπος ανάλυσης των δεδομένων έγινε με Microsoft Excel και SPSS.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην άμεση και καθυστερημένη επαναφήγηση ιστορίας, όσον αφορά την ακρίβεια απαντήσεων των συμμετεχόντων. Διαπιστώθηκε, δηλαδή, ότι τα υποκείμενα παρουσίασαν την ικανότητα να κρατήσουν πληροφορίες (επεισοδιακή μνήμη) για την καθυστερημένη επαναφήγηση, με μικρές διαφορές σε σχέση με την άμεση επαναφήγηση. Επιπλέον, όσον αφορά την τρίτη προσπάθεια επαναφήγησης της ιστορίας, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν καλύτερη επίδοση, λόγω της αυτοδιόρθωσης της επεισοδιακής μνήμης. Τέλος, εντοπίστηκε ότι το φύλο, η ηλικία και οι κάποιοι παράμετροι της γνωστικής ικανότητας συσχετίζονται και αποτελούν παράγοντες για την απόδοση στις δραστηριότητες επαναφήγησης. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη μελέτη δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση και έρευνα γύρω από επιστημονικά θέματα που αφορούν τον τομέα της Λογοθεραπείας |
el |