Επιτομή:
Η μελέτη του συγκεκριμένου θέματος θεωρείται ενδιαφέρουσα, διότι εστιάζει στις σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και την επικοινωνία, παράμετροι που κρίνονται απαραίτητες για την επίτευξη της συνεργασίας και των στόχων, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Επιπροσθέτως, η διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την ύπαρξη συγκρούσεων στη σχολική μονάδα, τους τρόπους αντιμετώπισής της και τον ρόλο της επικοινωνίας στην επίλυση προβλημάτων, θεωρείται αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς πρόκειται να επικεντρωθεί σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Κύριος στόχος εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της ύπαρξης ή μη συγκρούσεών μεταξύ των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα, αλλά και η σύνδεσή τους με την εφαρμογή τεχνικών αποτελεσματικής επικοινωνίας. Επιπρόσθετα, το ενδιαφέρον στρέφεται στα αίτια εμφάνισης των συγκρούσεων μεταξύ του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και στους τρόπους επίλυσής τους. Ολοκληρώνοντας, η στοχοθεσία περιλαμβάνει τη διερεύνηση των απόψεων των εμπλεκομένων σχετικά με το ζήτημα.
Από την καταγραφή και την ανάλυση των αποτελεσμάτων προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι εκπαιδευτικοί, που συμμετείχαν στην έρευνα δεν αντιμετωπίζουν συχνά συγκρούσεις στις σχολικές μονάδες, που δραστηριοποιούνται. Επιπλέον, οι συγκρούσεις που προκύπτουν αφορούν κυρίως εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ ο διάλογος αποτελεί μέσο αντιμετώπισής τους. Ένα ακόμα εύρημα της έρευνας αφορά τα αίτια εμφάνισης συγκρούσεων τα οποία σχετίζονται με τον φόρτο εργασίας, τον άνισο καταμερισμό αρμοδιοτήτων και την έλλειψη προσωπικού. Ακόμα, διαπιστώνεται ότι το αρνητικό κλίμα ενισχύει τις συγκρούσεις, ενώ η ύπαρξη συγκρούσεων φαίνεται ότι έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και της διεύθυνσης.