dc.description.abstract |
Η παρούσα Πτυχιακή εργασία αναφέρεται στην ενεργειακή μελέτη και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του κλειστού γυμναστηρίου Μεσσήνης. Η ανάπτυξη του θέματος αυτού γίνεται σε 13 κεφάλαια.
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Ελλάδα συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα ,καθώς επίσης και στην αναγκαιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας στις μέρες μας.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται η θεωρία, γύρω από τους νόμους στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή ένωση για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την ενεργειακή απόδοση κτιρίων.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στην κλιματική άνεση και στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις Τεχνικές Οδηγίες του ΤΕΕ, καθώς και αναφορά στις κλιματικές ζώνες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αναλύονται οι συνθήκες λειτουργίας κτιρίων και οι βασικές αρχές στην εξοικονόμηση ενέργειας στην ψύξη και την θέρμανση.
Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται μια ανάλυση του κτηρίου. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται μια παρουσίαση των παραμέτρων του κτηρίου μελέτης, όπως η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται, παρατίθενται επίσης και φωτογραφίες από εξωτερικές όψεις και τους εσωτερικούς του χώρους, τα σχέδια που ελήφθησαν από την τεχνική υπηρεσία. Επίσης αναφέρονται βασικά στοιχεία για το κτίριο που θα χρησιμοποιηθούν στο επόμενο κεφάλαιο.
Στο έκτο κεφάλαιο, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία από το προηγούμενο κεφάλαιο πραγματοποιείται η ενεργειακή μελέτη του κτιρίου με στόχο την ενεργειακή αποτίμηση του. Πιο συγκεκριμένα γίνεται υπολογισμός των συντελεστών θερμοπερατότητας αδιαφανών και διαφανών δομικών στοιχείων σε συνδυασμό με τα γενικά, ειδικά και τυπικά στοιχεία του κτιρίου.
Στο έβδομο κεφάλαιο, γίνεται μια μελέτη του συστήματος θέρμανσης και εξαερισμού του κτηρίου με στόχο την εύρεση των απωλειών στον τομέα αυτό. Πιο αναλυτικά γίνεται αναφορά στις θερμικές απώλειες του κτιρίου από τους τοίχους, την οροφή, τα ανοίγματα, τις εσωτερικές επιφάνειες και το δάπεδο, στον τρόπο μετάδοσης της θερμότητας στο κτίριο αυτό, καθώς και τις συνολικές απώλειες χώρου.
Στο όγδοο κεφάλαιο γίνεται μια μελέτη ψυκτικών φορτίων του κτηρίου και περιγράφεται η θεωρία γύρω από την μεθοδολογία εύρεσης τους καθώς και το τελικό αποτέλεσμα των ψυκτικών φορτίων του χώρου.
Στο ένατο κεφάλαιο γίνεται η αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων για της θερμικές απώλειες του υφιστάμενου κτιρίου. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα κατατάσσουμε το κτίριο στην ενεργειακή κατηγορία που ανήκει.
Στο δέκατο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στους τρόπους παρεμβάσεων του κτηρίου και γίνεται ένας υπολογισμός των θερμικών απωλειών του κτηρίου μετά τις παρεμβάσεις.
Στο εντέκατο κεφάλαιο γίνεται μία ανάλυση των καταναλώσεων του κτηρίου, όπως οι θερμικές του απώλειες, τα ψυκτικά φορτία, αλλά και των υπόλοιπών αναβαθμίσεων του, όπως οι αντλίες θερμότητας, το φωτοβολταϊκό σύστημα και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες,
Στο δωδέκατο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση των αποτελεσμάτων και γίνεται μία αποτίμηση της ενεργειακής κατάταξης του αναβαθμισμένου κτηρίου.
Στο δέκατο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μία οικονομοτεχνική μελέτη του έργου καθώς αναλύονται τα κόστη των παρεμβάσεων, η εξοικονόμηση ενέργειας που καταναλώνει το κτήριο, καθώς και ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης.
Στο δέκατο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο της πτυχιακής μου γίνεται μια αναφορά στα συμπεράσματα της μελέτης, καθώς και μια επιγραμματική αναφορά στις παρεμβάσεις και τα αποτελέσματά τους. |
el |