dc.description.abstract |
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση του κατά πόσο οι ωτορινολαρυγγολόγοι είναι ενημερωμένοι σχετικά με τον ρόλο του λογοθεραπευτή στην αξιολόγηση και την αντιμετώπιση των διαταραχών της φωνής.
Μεθοδολογία: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω της χορήγησης ερωτηματολογίου στον ιατρικό κλάδο των ωτορινολαρυγγολόγων. Το δείγμα αποτελούνταν από 50 ωτορινολαρυγγολόγους και συγκεκριμένα από 38 άνδρες και 12 γυναίκες, ηλικίας 35 έως 68 ετών, οι οποίοι εργάζονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι Έλληνες ωτορινολαρυγγολόγοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τείνουν να γνωρίζουν τη συμβολή του λογοθεραπευτή, τόσο στη διάγνωση, όσο και στην αντιμετώπιση των διαταραχών της φωνής, με ποσοστό 76,4% και 66% αντίστοιχα. Επιπλέον παραπέμπουν σε λογοθεραπευτή ως επί το πλείστον για υπερλειτουργικές διαταραχές της φωνής με ποσοστό 40% και όταν οι υπερλειτουργικές διαταραχές χρήζουν χειρουργικής επέμβασης παραπέμπουν, τόσο προεγχειρητικά, όσο και μετεγχειρητικά. Ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγει άλλες μεθόδους θεραπείας. Τέλος παρατηρήθηκε πως δεν υπάρχει στατιστικώς σημαντική διαφορά στις απόψεις των ωτορινολαρυγγολόγων που εκπλήρωσαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, με τις απόψεις εκείνων που σπούδασαν στην Ελλάδα. |
el |