dc.description.abstract |
Η Κοινωνική Οικονομία και οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Στις δύσκολες μέρες που περνάει η Ελλάδα με την οικονομική κρίση να δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση, ο ρόλος των Κοινωνικών Επιχειρήσεων και οι δραστηριότητες του Τρίτου Τομέα φαίνεται να είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Η κοινωνική οικονομία δίνει την δυνατότητα σε ομάδες που αντιμετωπίζουν έντονα το φαινόμενο της ανεργίας και του αποκλεισμού, να αναπτύσσουν κοινωνικές επιχειρήσεις οι οποίες όμως πρέπει να πληρούν κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια συνεχώς αναπτύσσεται ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και έντονο ενδιαφέρον εμπλοκής σε κοινωνικές επιχειρήσεις από μεγάλο αριθμό ατόμων (ευπαθών και μη ομάδων).
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να κάνει μία εισαγωγή στα ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής ευθύνης και του κοινωνικού απολογισμού, προσεγγίζοντας θεωρητικά και πρακτικά τα ζητήματα που υπάρχουν σήμερα.
Προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι η πλήρης κατανόηση και εμβάθυνση σε έννοιες όπως η κοινωνική οικονομία, ο Τρίτος τομέας κ.τ.λ. , οι οποίες έχουν εισχωρήσει για τα καλά στην Διεθνή κοινωνία, στην Ευρώπη, στον χώρο της Ελλάδος και στην καθημερινότητα μας.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του Τρίτου Τομέα στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένη για την βελτίωση του κοινωνικό-οικονομικού τοπίου της χώρας, καθώς οι οντότητές του συμβάλλουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και συνεπώς βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε τοπικές κοινωνίες.
Αναδεικνύεται, επομένως, η αναγκαιότητα ανάπτυξης του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα, μέσω ενός κατάλληλου και ευνοϊκού πλαισίου, προκειμένου να αποτελέσει όχι μόνο μια στρατηγική για την απασχόληση, αλλά και μια στρατηγική για την καταπολέμηση των διακρίσεων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Τέλος και αναφορικά με τις επιχειρήσεις κρίνεται σκόπιμο αυτές να προβαίνουν σε δραστηριότητες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, κοινωνικού απολογισμού και κοινωνικού ελέγχου, ώστε να είναι πιο παρελκυστικές στο αγοραστικό κοινό και στις τοπικές κοινωνίες και επωφελείς και για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καταπολέμηση του αποκλεισμού. |
el |