dc.description.abstract |
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η σύγχρονη μελέτη του επιπέδου ενημέρωσης των παιδιάτρων σχετικά με το αντικείμενο της λογοθεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, ερευνάται υπό ποιες συνθήκες παραπέμπουν οι ίδιοι σε λογοθεραπευτές, καθώς και η σπουδαιότητα της συμμετοχής των τελευταίων ως μέλη της διεπιστημονικής ομάδας.
Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων, τα οποία μοιράστηκαν σε παιδιάτρους που εργάζονται σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λειβαδιά και Κόρινθo. Η χορήγηση των ερωτηματολογίων έγινε κυρίως στο χώρο εργασίας των παιδιάτρων και με αποστολή email ή fax. Το ερωτηματολόγιο αποτελούνταν από 23 ερωτήσεις που βασίστηκαν σε τρεις θεματικές ενότητες: α) προσωπικά στοιχεία παιδιάτρων, β) παιδικές διαταραχές που επαφίωνται στη δικαιοδοσία και των δύο ειδικοτήτων γ) αιτίες παραπομπής παιδιάτρων σε άλλους ειδικούς υγείας και η συνεργασία αυτών με άλλες ειδικότητες (διεπιστημονική ομάδα). Για την στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τα προγράμματα SPSS (Ver. 17,0) και Microsoft Office Excel (2007).
Μέσα από τα ευρήματα της έρευνας φάνηκε πως η πλειοψηφία των παιδιάτρων δεν είναι πλήρως ενημερωμένη για τις υπηρεσίες που προσφέρει η λογοθεραπεία. Αυτό το γεγονός δυσκολεύει τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγου, ομιλίας ή επικοινωνίας στα παιδιά, ώστε να αποφευχθούν οι μετέπειτα επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων στη σχολική και στην ευρύτερη κοινωνική ζωή των παιδιών. Επιπλέον, αναδείχθηκε η έλλειψη λειτουργικής συνεργασίας μεταξύ λογοθεραπευτών και παιδιάτρων, ενώ η ειδικότητα των λογοθεραπευτών δεν αποτελεί πρώτη επιλογή παραπομπής των παιδιάτρων σε διαταραχές που χρήζουν εντατικής λογοθεραπείας. |
el |