dc.description.abstract |
Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες στον ελληνικό χώρο. Για αυτό το λόγο, κρίθηκε αναγκαίο να διεξαχθεί μία ερευνητική μελέτη με το συγκεκριμένο θέμα. Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, έχει ως θέμα τη σύγκριση του εκφραστικού λεξιλογίου μίας ομάδας παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ηλικίας με συνομίληκα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, ηλικίας 9 με 11 ετών.
Στο πρώτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται μία εισαγωγή του θέματος, παρατίθενται ο σκοπός της έρευνας, οι ερευνητικές υποθέσεις, τα ερευνητικά ερωτήματα και οι περιορισμοί. Ακολούθως, στο δεύτερο κεφάλαιο, στη βιβλιογραφική ανασκόπηση αναλύεται η ανάπτυξη του λεξιλογίου σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης, καθώς και οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ανάπτυξή του. Ύστερα, αναλύονται τα προβλήματα της ανάγνωσης, του γραπτού λόγου και οι δυσκολίες της ανάκλησης λέξεων των παιδιών με δυσλεξία και δυσαναγνωσία.
Στο τρίτο κεφάλαιο, αυτό της μεθοδολογίας της έρευνας, δίνονται πληροφορίες για το δείγμα, τα δεοντολογικά ζητήματα, αναφέρονται τα ερευνητικά εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη και ο τρόπος που διεξήχθη η ερευνητική διαδικασία. Τέλος, αναφέρεται ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε η στατιστική ανάλυση.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται και συγκρίνονται με πίνακες και γραφήματα τα αποτελέσματα της μελέτης. Η έρευνα αποκάλυψε πως τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες υπολείπονται σημαντικά στο εκφραστικό λεξιλόγιο σε σχέση με τα συνομίληκα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, γεγονός που συμφωνεί με ευρήματα άλλων ερευνών από την Αγγλική γλώσσα (Stothard & Hulme, 1995, Swan & Goswami, 1997, Nation & Snowling, 1998, 1999, Nation, Adams Bowyer-Crane & Snowling, 1999). |
el |