dc.description.abstract |
Το Σύστημα Ταξινόμησης της Λειτουργικής Επικοινωνίας - Communication Function Classification System (CFCS) (Hidecker κ.ά., 2009) για παιδιά με Εγκεφαλική Παράλυση (Ε.Π.) συνιστά ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες παγκοσμίως και χρησιμοποιείται από ειδικούς σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την επίδοση της λειτουργικής επικοινωνίας των παιδιών με Ε.Π., καθώς και μια κοινή ορολογία μεταξύ επαγγελματιών αλλά και γονέων.
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την πιλοτική προσαρμογή και δοκιμή της κλίμακας ταξινόμησης της λειτουργικής επικοινωνίας (CFCS) στην ελληνική γλώσσα σε παιδιά με Ε.Π. Αρχικά, αφού έγινε η μετάφραση της κλίμακας CFCS από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα, στη συνέχεια οι γονείς και οι θεραπευτές δεκατριών παιδιών ηλικίας 5,4 – 16,8 ετών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο περιείχε την ταξινόμηση της ελληνικής έκδοσης του CFCS και ερωτήσεις σχετικές με κάποια χαρακτηριστικά των ιδίων αλλά και των παιδιών.
Μία σοβαρή δυσκολία της παρούσας έρευνας είναι το μέγεθος του δείγματος το οποίο ήταν μικρό και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ελλιπή. Κατά συνέπεια δεν ήταν εφικτό να αναλυθούν στατιστικά τα αποτελέσματα ώστε να αναλυθεί η αξιοπιστία μεταξύ των επαγγελματιών αλλά και μεταξύ των επαγγελματιών και των γονέων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται να υπάρχει συμφωνία τόσο μεταξύ των επαγγελματιών αλλά και μεταξύ λογοθεραπευτών και γονέων. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά συμφωνίας που προέκυψαν μεταξύ των λογοθεραπευτών και των γονέων είναι 55,56% και μεταξύ των λογοθεραπευτών και άλλων θεραπευτών είναι 57,15% για τις ταξινομήσεις των παιδιών στην κλίμακα επικοινωνίας.
Κάποιοι από τους ανασταλτικούς παράγοντες για την άρτια διεξαγωγή της μελέτης ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος για συνεργασία από τα πλαίσια που σχετίζονται ή και φιλοξενούν περιστατικά/ παιδιά με Ε.Π. Άλλος παράγοντας ήταν η έλλειψη προσωπικού εξ’ αιτίας των οικονομικών συνθηκών, που επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην Ελλάδα.
Συμπερασματικά, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά το εργαλείο CFCS στην ελληνική γλώσσα, κρίνεται αναγκαίο η παρούσα μελέτη να συνεχιστεί ώστε να συγκεντρωθεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα με συνεργασία λογοθεραπευτών, γονέων και άλλων επαγγελματιών, για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα της Κλίμακας στην Ελληνική γλώσσα. |
el |