dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων των των φοιτητών/τριών αλλά και αποφοίτων κοινωνικών λειτουργών σχετικά με την χρήση ουσιών στην εφηβική ηλικία και την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελείται από 9 κεφάλαια. Ειδικότερα:
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία αφορούν τις διαστάσεις του φαινομένου της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην εφηβεία σε συνδυασμό με την παραβατικότητα. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο εν λόγω κεφάλαιο αφορούν την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το τρίτο κεφάλαιο σχετίζεται με τις αιτίες που ωθούν τα άτομα της εφηβικής ηλικίας στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται ορισμένοι παράγοντες όπως είναι οι κοινωνικοί-οικογενειακοί, οι ατομικοί, οι γενετικοί κλπ.
Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά τις συνέπειες που παρουσιάζονται στην οργανική και την ψυχική υγεία των εφήβων από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους δύναται η πρόληψη της χρήσης των εξαρτησιογόνων ουσιών από τους εφήβους στα πλαίσια της κοινότητας, του σχολικού περιβάλλοντος και του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Το έκτο κεφάλαιο παρουσιάζει τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την απεξάρτηση των εφήβων από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Στο έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο ρόλος της οικογένειας στην εξάρτηση ουσιών στην εφηβική ηλικία .
Το όγδοο κεφάλαιο αποτελεί τη μεθοδολογία της έρευνας η οποία αφορά τη συλλογή δεδομένων, το δείγμα της έρευνας, τη στατιστική μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε καθώς επίσης και τις ερευνητικές υποθέσεις. Στο ένατο κεφάλαιο περιλαμβάνεται η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Τέλος, ακολουθούν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της παρούσας πτυχιακής εργασίας και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε. |
el |