dc.description.abstract |
Μέσα από την παρούσα εργασία επιχειρείται μία ολοκληρωμένη ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση της Πλάγιας Αμυοτροφικής Σκλήρυνσης. Η Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση ανήκει στην ομάδα των νευρολογικών, εκφυλιστικών παθήσεων και τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δεν έχουν καταφέρει να την καταστήσουν ιάσιμη. Η προοδευτικότητά της μπορεί να καταστήσει ένα άτομο από πλήρως λειτουργικό, σε άτομο που χρειάζεται βοήθεια ακόμα και για να φέρει εις πέρας τις απλές, καθημερινές του ανάγκες. Η ταχεία εξέλιξή της δε, μπορεί να καταστήσει ένα άτομο ανάπηρο πάρα πολύ γρήγορα, αλλάζοντας τόσο τη δική του δυναμική, όσο και του στενού περιβάλλοντός του.
Οι φυσικοθεραπευτικοί στόχοι διαφέρουν στα στάδια της ασθένειας και ποικίλουν από την διατήρηση της μυϊκής ισχύος, της αντοχής και του εύρους των αρθρώσεων στα πρώτα στάδια, μέχρι την επανεκπαίδευση κινήσεων και εκμάθηση κινητικών λύσεων στις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής με σκοπό την διατήρηση της ανεξαρτησίας του ατόμου κατά τα μεσαία στάδια, και φυσικά την διατήρηση της Ποιότητας Ζωής με ό,τι συνεπάγεται αυτό κατά τα τελευταία στάδια της νόσου.
Η πολυπαραγοντική φύση της ασθένειας, καθώς και η γρήγορη εξέλιξή της, την καθιστούν μία πρόκληση για τον ειδικό αποκατάστασης. Χρειάζεται συνεχής επανέλεγχος, επαναξιολόγηση και φυσικά νέα στοχοθεσία της παρέμβασής του κάθε φορά που συμβαίνει μία αλλαγή. Όλα τα παραπάνω γίνονται υπό το πρίσμα της βεβαιότητας ότι η παρέμβαση στην καλύτερη περίπτωση θα καταφέρει να καθυστερήσει την επιδείνωση των συμπτωμάτων, αλλά αυτό, όπως θα αναλυθεί ενδελεχώς στα κεφάλαια αυτής της εργασίας, δεν είναι πάντα εφικτό.
Στο Γενικό Μέρος της Εργασίας θα γίνει μία σύντομη αναφορά στην νόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία, τους μηχανισμούς παθογένειας και τα κλινικά σημεία που οδηγούν στην διάγνωσή και πρόγνωσή της. Ακολούθως, θα αναφερθούν συνοπτικά οι ανατομικές επιπτώσεις της καθώς και οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η μείωση της λειτουργικότητας του ατόμου.
Στο Ειδικό Μέρος παρατίθεται η συνολική προσέγγιση της ομάδας αποκατάστασης στον ασθενή με ALS, με έμφαση στο κομμάτι της φυσικοθεραπείας και στις μεθόδους που αυτή αντλεί στοιχεία για την παρέμβασή της. Αναλύονται οι μέθοδοι και τα σημεία στα οποία στοχεύουν για την αντιμετώπιση των διάφορων δυσλειτουργιών, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στις βιβλιογραφικές επισημάνσεις για την αποτελεσματικότητά τους, μέσα από την παράθεση κλινικών μελετών και μελετών περιπτώσεων.
Εν συνεχεία, επιχειρείται μία σύνθεση των πληροφοριών που αντλήθηκαν από την βιβλιογραφία/ αρθρογραφία για την φυσικοθεραπευτική προσέγγιση στα διαφορετικά στάδια της νόσου. Η επιστημονική έρευνα έχει πολλά να προσφέρει στον τομέα αυτό, όπως θα δειχθεί σε αυτό το κεφάλαιο.
Τέλος, αναλύονται οι ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από την ασθένεια για το στενό περιβάλλον του ασθενούς, καθώς και το οικονομικό κόστος για την οικογένεια του πάσχοντα με ALS. Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητο να παρατεθούν στο τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας ομάδες και οργανισμοί υποστήριξης των ασθενών και των οικείων τους που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της Πλάγιας Αμυοτροφικής Σκλήρυνσης. |
el |