dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η συσχέτιση της φυσικής δραστηριότητας με τη μυϊκή δύναμη μέσω της δύναμης λαβής, την ταχύτητα βάδισης, το κάπνισμα, το φύλο, τη σωματική σύσταση, κυρίως μέσω της μυϊκής μάζας και λιπώδους ιστού και τις ανθρωπομετρικές μεταβλητές, δηλαδή το ύψος, το βάρος, και το Δείκτη Μάζα Σώματος (Δ.Μ.Σ.).
Αφορά τους φοιτητές τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η παρούσα ερευνητική εργασία ανήκει στο είδος μελέτης των cross-sectional. Πραγματοποιήθηκε εντός του χώρου του πανεπιστημίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Πριν τη συμμετοχή τους στη μελέτη, οι φοιτητές ενημερώθηκαν τόσο για όλη τη διαδικασία μετρήσεων, όσο και για την πλήρη εχεμύθεια στα προσωπικά τους στοιχεία.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι ένα αναστημόμετρο τοίχου για το ύψος, μια ψηφιακή ζυγαριά με βιοηλεκτρική εμπέδηση μονής συχνότητας (50Hz) για την αξιολόγηση σωματικής σύστασης, ένα δυναμόμετρο «Saehan» για τη μέτρηση μυϊκής δύναμης και συγκεκριμένα τη δύναμη λαβής. Πραγματοποιήθηκε το λειτουργικό τεστ «Time up and go» για την αξιολόγηση και μέτρηση ταχύτητας βάδισης και τέλος το ερωτηματολόγιο «Baecke» για το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Κυριότερος περιορισμός ήταν πως η φυσική δραστηριότητα (ΦΔ) δεν αξιολογήθηκε και με αντικειμενική μέθοδο, παρά μόνο με το ερωτηματολόγιο.
Από 182 φοιτητές (87 γυναίκες, 95 άνδρες, μέσος όρος ηλικίας 21,32±4,66 έτη) τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας ήταν μέτρια, με βάσει το ερωτηματολόγιο Βaecke. Τα επίπεδα σωματικού λίπους (ΜΟ*%) ήταν 17.72 (SD=11,46) και ο Δ.Μ.Σ. ήταν 24,12 (SD=3,96), τα οποία υποδηλώνουν κανονικά επίπεδα ποσοστού λίπους και Δ.Μ.Σ. Η φυσική δραστηριότητα σχετίζεται σημαντικά με τα ποσοστά λίπους (r=0,18; p=0.01), το φύλο (r=0,17; p=0.01), και το κάπνισμα (r=0,18; p=0.01).
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναδεικνύουν την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας σε διαφορετικούς παράγοντες και την αναγκαιότητα δημιουργίας προγραμμάτων που να προωθούν τον υγιεινό τρόπο ζωής για τους νεαρούς ενήλικες. Προτείνεται, η διεξαγωγή νέων ερευνών σε μεγαλύτερο δείγμα με την ταυτόχρονη αξιολόγηση της φυσικής δραστηριότητας με αντικειμενικά εργαλεία, όπως τα βηματόμετρα. |
el |