dc.description.abstract |
Η παρούσα εργασία αφορά την εύρεση του καταλληλότερου κειμένου προς ανάγνωση για μια πρώτη εκτίμηση φωνής, καπνιζόντων και μη. Συγκεκριμένα, αξιολογείται η συνδετική ομιλία με τη δυνατότητα εκμαίευσης εμφανών στοιχείων για φωνητική καταγραφή. Σκοπός της έρευνας να κατανοήσουμε τις διαφορετικές λεπτομέρειες που μπορούμε να εκμαιεύσουμε από την ανάγνωση και να συγκρίνουμε τα 3 κείμενα.
Η συλλογή των δεδομένων έγινε σε δείγμα που αποτελούνταν από 30 ενήλικες (20-25 χρονών), εκ των οποίων οι 14 είναι άντρες και οι 16 γυναίκες. Οι 12 από τους συμμετέχοντες είναι καπνιστές. Οι προϋποθέσεις που έπρεπε να τηρούν τα άτομα για να λάβουν μέρος στην έρευνα ήταν: α) απουσία διαταραχής κατανόησης γραπτού λόγου και πιο συγκεκριμένα διαταραχή ανάγνωσης, β) απουσία αρθρωτικής διαταραχής, γ) απουσία νευρογενούς διαταραχής φώνησης δ) η μητρική γλώσσα να είναι η ελληνική και ε) φυσιολογικό επίπεδο γνωστικών λειτουργιών. Αφού χορηγήθηκαν συγκεκριμένες δοκιμασίες για να διερευνηθεί ότι τα άτομα πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι συμμετέχοντες πέρασαν στην ανάγνωση τριών κειμένων, στα οποία μαγνητοφωνήθηκαν και έπειτα το δείγμα αναλύθηκε μέσω ενός αντικειμενικού εργαλείου φωνητικής ανάλυσης και επεξεργασίας ηχητικών αρχείων, το Praat. Τέλος, με τη χρήση του προγράμματος SPSS έγινε η στατιστική ανάλυση των δεδομένων.
Κατόπιν ανάλυσης των αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκε πως ανάλογα με τα χρόνια καπνίσματος, εμφανίζεται μία σταδιακή μικρή αλλαγή στη φωνή των υποκειμένων και οι τιμές του shimmer ήταν υψηλότερες στους καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνιστές, ιδιαίτερα στους άντρες. Επιπλέον, μερικές από τις δοκιμασίες που συλλέχθηκαν από την ανάγνωση των κειμένων, όπως οι αναπνευστικές ομάδες των υποκειμένων και ο συντονισμός αναπνοής-φώνησης μπορούν να αξιολογηθούν και μέσα από το Stress Test, ωστόσο σε πολύ πιο περιορισμένο βαθμό λόγω της φύσης της δοκιμασίας.
Συνοπτικά, από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι το κείμενο «Η έκπληξη» είναι το καταλληλότερο για την αρχική αξιολόγηση φωνής. |
el |