dc.description.abstract |
Αντικείμενο της παρούσας Πτυχιακής Εργασίας είναι η παρουσίαση των βασικών οδηγιών – προδιαγραφών για τα έργα Οδοποιίας. Το αντικείμενο της πτυχιακής μου εργασίας έχει άμεση σχέση με τον χαρακτήρα της Σχολής. Η πτυχιακή αποτελείται από επτά κεφάλαια. Για την σύνταξη της εργασίας συλλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν οι πληροφορίες που οργανώνονται παρακάτω ως εξής:
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η διαμόρφωση του οδικού δικτύου και η κατάταξη σε λειτουργικές βαθμίδες των οδών του οδικού δικτύου και προσδιορίζει το είδος ή τα είδη της κυκλοφορίας. Για την κατάταξη των οδών σε κατηγορίες χρησιμοποιείται κατά μεγάλο μέρος η μεθοδολογία των γερμανικών οδηγιών RAS-N/88 και στοιχεία από αυτές, αλλά και δεδομένα από κανονισμούς άλλων χωρών. Η λειτουργική βαθμίδα των οδών θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υπόβαθρο και κοινή βάση αναφοράς πολεοδομικών, κυκλοφοριακών, σχεδιασμού, οικονομικών και κοινωνικών στρατηγικών, προκειμένου να διατηρηθεί η εξυπηρέτηση του λειτουργικού σκοπού, αλλά και η κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού, και προκειμένου η δομή, ο ιστός και η μορφή της πόλης να έχουν την προβλεπόμενη από το σχεδιασμό εξέλιξη.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται Οι “Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων : Διατομές”, οι οποίες περιγράφουν όλα τα στοιχεία και τις απαιτήσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να εφαρμόζονται κατά το σχεδιασμό και τη μελέτη των διατομών των υπεραστικών και ημιαστικών οδών, δηλαδή των οδών εκτός ή εντός σχεδίου που παρέχουν δυνατότητα εξυπηρέτησης των παρόδιων ιδιοκτησιών.
Εν συνεχεία, στο τρίτο κεφάλαιο “Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων: Χαράξεις” περιγράφουν όλα τα στοιχεία και τις απαιτήσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να εφαρμόζονται κατά το σχεδιασμό και τη μελέτη της χάραξης των υπεραστικών και ημιαστικών οδών, δηλαδή των οδών εκτός ή εντός σχεδίου που παρέχουν δυνατότητα εξυπηρέτησης των παρόδιων ιδιοκτησιών. Οι οριακές τιμές των παραμέτρων των στοιχείων μελέτης της οδού προσδιορίσθηκαν με βάση : τις μετρήσεις της λειτουργικής ταχύτητας V85 που έγιναν στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, καθώς και τις νεώτερες τεχνικές εξελίξεις στο διεθνή χώρο.
Στο τέταρτο κεφάλαιο της παρούσας πτυχιακής, οι "Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων: Κύριες Αστικές Οδοί” αναφέρονται σε όλα εκείνα τα στοιχεία που διαφοροποιούν το χαρακτήρα των κυρίων αστικών οδών από τις υπεραστικές οδούς και τα οποία πρέπει α λαμβάνονται υπόψη στις αντίστοιχες μελέτες, είτε κατασκευής νέων οδών είτε ανακατασκευής οδών που υπάρχουν και χρειάζονται αναβάθμιση ή και υποβάθμιση της λειτουργίας τους.
Ακολούθως, στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το τεύχος Οδηγιών ΟΜΟΕ-ΠΛΚ, το οποίο αφορά στις πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε υπεραστικές οδούς που προβλέπονται για την εξασφάλιση μιας επιθυμητής στάθμης κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης κυρίως σε τμήματα με μεγάλη κατά μήκος κλίση (πρόσθετες λωρίδες ανωφέρειας και κατωφέρειας), ή/και όπου δεν μπορεί λόγω των συνθηκών του εδάφους και της χάραξης να εξασφαλισθεί επαρκές μήκος ορατότητας για προσπέραση (πρόσθετες λωρίδες προσπέρασης).
Στο έκτο κεφάλαιο “Οδηγίες Μελετών Οδικών Έργων: Οδικές Σήραγγες” περιγράφονται οι μελέτες έργων πολιτικού μηχανικού οδικών σηράγγων και των συνοδών
τους έργων (στοές, φρεάτια αερισμού, στοές διαφυγής. Με την παρούσα οδηγία καθορίζονται οι γενικοί τεχνικοί όροι εκπόνησης μελετών σηράγγων και τα υποβλητέα.
Τέλος, στο έβδομο κεφάλαιο συνοψίζονται τα βασικά συμπεράσματα, που μπορούν να εξαχθούν από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε |
el |