dc.description.abstract |
Στόχος: Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποτελεί η μελέτη και η αναγνώριση των ψυχολογικών επιπτώσεων σε ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, καθώς και της συμβολής του νοσηλευτή στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών. Η συγκεκριμένη εργασία επικεντρώνεται στην παρουσίαση και την ανάλυση των παραγόντων που προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα σε επιζώντες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
Μέθοδοι: Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και γράφτηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα τα οποία σχετίζονται με τη νοσηλευτική ψυχικής υγείας, τη νοσηλευτική που ασκείται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και γενικότερα με τα δεδομένα τα οποία έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς κατά τη θεραπεία τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Αποτελέσματα: Μέσω της ανασκόπησης αναδείχθηκαν τα κύρια ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς εξαιτίας της νοσηλείας τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους αναπτύσσονται. Επίσης, αναδεικνύεται πως οι επιζώντες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης ψυχοπαθολογίας, γεγονός που απαιτεί την πλήρη συνεργασία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την πρόληψη και την καταπολέμησή της.
Συμπεράσματα: Η βιβλιογραφική ανασκόπηση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα τα οποία νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βιώνουν εκτός από σωματικό και ψυχολογικό στρες με αποτέλεσμα την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων. Έτσι, η ικανότητα διάκρισης, πρόληψης και η αντιμετώπισης της ψυχοπαθολογίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των καθηκόντων του νοσηλευτή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Η εποικοδομητική συνεργασία των επαγγελματιών υγείας μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή παροχή ολιστικής φροντίδας στους επιζώντες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. |
el |