dc.description.abstract |
Η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη της σχέσης γλωσσικών και ψυχο-γνωστικών λειτουργιών - δεξιοτήτων με τη δεξιότητα της ανάγνωσης. Συγκεκριμένα διερευνήθηκε η σχέση γλωσσικών δεξιοτήτων (φωνολογικής ενημερότητας, λεξιλογίου, κατανόησης προφορικού λόγου, μορφοσύνταξης) και ψυχο-γνωστικών δεξιοτήτων (αναγνώρισης ερεθισμάτων, μνήμης εργασίας και μη λεκτικής νοητικής ικανότητας) με το επίπεδο της ανάγνωσης σε παιδιά B’ ,Γ’ , Δ’ και Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου. Ως προς τις δεξιότητες της ανάγνωσης μελετήθηκαν ειδικότερα η αποκωδικοποίηση, η ευχέρεια, η μορφολογία – σύνταξη και η κατανόηση.
Σκοπός της έρευνας είναι η συμβολή της στην τεκμηρίωση της σπουδαιότητας του εντοπισμού ελλείψεων σε επιμέρους δεξιότητες που μπορεί να συσχετίζονται θετικά με μειωμένες επιδόσεις στην ανάγνωση. Πέραν της θεμελιώδους συμβολής της ανάγνωσης στην μελλοντική ακαδημαϊκή πορεία ενός παιδιού, η ίδια με τη σειρά της, όταν έχει χαμηλότερα επίπεδα των αναμενόμενων σύμφωνα με τη χρονολογική ηλικία του παιδιού, οδηγεί σε δευτερογενείς συνέπειες ως προς την ψυχολογία του. Στην περίπτωση, που χαρακτηρίζεται από καλό επίπεδο συντελεί σε ένα υψηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης του μαθητή, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ο μαθητής χαρακτηρίζεται από χαμηλή αυτοπεποίθηση με όλα τα συνεπακόλουθά της.
Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 78 παιδιά Β’ ,Γ’, Δ’ και Ε΄ Δημοτικού από την πόλη του Ρεθύμνου, των οποίων μετρήθηκε το επίπεδο στην ανάγνωση και στις παραπάνω αναφερόμενες γλωσσικές και ψυχο-γνωστικές λειτουργίες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τη σημαντική σχέση ανάμεσα στις μεταβλητές αυτές και ανέδειξαν την σημασία του εντοπισμού των επιμέρους γλωσσικών και ψυχο-γνωστικών λειτουργιών που τυχόν παρουσιάζουν ελλείμματα μαθητές με δυσκολία στην ανάγνωση.
|
el |