dc.description.abstract |
Το παρόν τεύχος αποτελεί τη Πτυχιακή Εργασία που εκπονήθηκε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αναφέρεται στην μελέτη της μηχανικής των σιδηροδρομικών συστημάτων. Η μελέτη αυτή, γίνεται με την αξιοποίηση επιστημονικών δεδομένων και την ανάλυση αυτών.
Γίνεται σύντομη περιγραφή του σιδηρόδρομου, δίνοντας τον ορισμό και το τρόπο λειτουργείας του. Αναλύεται το τροχαίο υλικό του συρμού και τα μέρη τα οποία το αποτελούν .Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας του σιδηροδρομικού συστήματος .Έπειτα γίνεται μελέτη της μηχανικής των σιδηροδρομικών συστημάτων. Αναφέρονται και υπολογίζονται οι δυνάμεις και οι τάσεις που ασκούνται στο σύστημα. Στη συνέχεια υπολογίζεται ο συντελεστής ασφάλειας στη κόπωση για το συγκεκριμένο σύστημα. Ακολούθως, παρουσιάζονται οι φθορές και τα είδη αυτών που δημιουργούνται στα κύρια μέρη του σιδηροδρομικού υλικού. Στη συνέχεια αναλύεται το σημαντικότερο πρόβλημα των συρμών που είναι ο εκτροχιασμός τους. Τέλος αναφέρονται οι τρόποι συντήρησης του τροχαίου υλικού και της σιδηροτροχιάς.
Συγκεκριμένα, το θέμα αναπτύσσεται σε πέντε Κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται η περιγραφή και η λειτουργία του σιδηροδρόμου. Επιπλέον αναφέρεται η προϊστορία και η εξέλιξή του.
Στο δεύτερο Κεφάλαιο αναλύεται το τροχαίο υλικό του συρμού και περιγράφονται με λεπτομέρεια τα βασικά μέρη που το αποτελούν. Στη συνέχεια περιγράφεται η σιδηροδρομική γραμμή και αναλύονται τα βασικά στοιχεία της σιδηροδρομικής επιδομής. Έπειτα αναλύονται τα βασικά στοιχεία και ο ρόλος της σιδηροτροχιάς. Τέλος δίνεται ο ορισμός και η λειτουργεία του σιδηροδρομικού συστήματος σε ευθεία και καμπύλη διαδρομή.
Στο τρίτο Κεφάλαιο μελετάται η μηχανική των σιδηροδρομικών συστημάτων. Αναφέρονται οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την επαφή και τη λειτουργεία του συστήματος . Στη συνέχεια γίνεται μια σύντομη αναφορά στο φαινόμενο κόπωσης , η οποία αποτελεί και την κύρια αιτία αστοχίας των υλικών του συστήματος.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται η εφαρμογή της μηχανικής σε σιδηροδρομικό σύστημα. Υπολογίζονται οι δυνάμεις και οι τάσεις επαφής των δύο σωμάτων με στόχο τον υπολογισμό του συντελεστή ασφαλείας μεσώ της σχέσης του Soderberg.
ii
Το πέμπτο Κεφάλαιο αναφέρεται στη φθορά που δημιουργείται στα βασικά μέρη του τροχαίου υλικού και της σιδηροτροχιάς. Στη συνέχεια περιγράφεται το φαινόμενο του εκτροχιασμού του συρμού που αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα στη μεταφορά του. Τέλος, παρουσιάζεται η συντήρηση των τμημάτων του τροχαίου υλικού και της σιδηροτροχιάς. Περιγράφεται ο τρόπος και τα στάδια συντήρησης που έχουν στόχο την σωστή και ασφαλή λειτουργία του συρμού.
Η πτυχιακή εργασία έγινε στο εργαστήριο Μηχανικής Υλικών Μηχανών (ΜΥΜ) υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Νικολάου Μπατσούλα, τον οποίο ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση που μου προσέφερε για την πραγματοποίηση της Εργασίας. |
el |