dc.description.abstract |
Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αναζήτηση και η μελέτη σύγχρονων τρόπων κατοίκησης, μετά από την “παρακμή” της πολυκατοικίας που θα μπορούν να ενταχθούν στο καινούργιο αστικό περιβάλλον και να προλάβουν τις νέες κοινωνικές πολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Αναφερόμαστε σε μία νέα ταυτότητα της αστικής πόλης όπου η συλλογικότητα και ιδιωτικότητα γίνονται δύο έννοιες ταυτόσημες. Αναφερόμαστε στην συλλογική κατοικία δηλαδή στη δημιουργία συλλογικών κοινοτήτων, που επιτυγχάνονται από ένα σύνολο ανθρώπων που έχουν ένα κοινό σκοπό: να διαμορφώσουν νέες μορφές οργάνωσης, νέες αρχές και νέους τρόπους ζωής.
Η συγκεκριμένη εργασία επιχειρεί να εξετάσει μια άλλη διάσταση της κατοικίας μέσα από την κλίμακα της πόλης, όπου μέσα από τη μελέτη του συνόλου της πόλης, της πολεοδομίας και της ιστορικής εξέλιξης να προτείνει μια οικιστική μονάδα στην καρδιά της πόλης.
Στο πρώτο κεφάλαιο προσεγγίζονται έννοιες όπως κατοίκηση, συλλογική κατοίκηση και ο τόπος, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των χαρακτηριστικών της κοινοτικής κατοίκησης σε ένα δομημένο περιβάλλον. Ομάδες ανθρώπων στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τα νέα αστικά κέντρα που δημιουργήθηκαν από την εποχή του μοντέρνου κινήματος δημιούργησαν πειραματικές κοινότητες που βασίζονται σε κάποιες αρχές και θέτουν όρους για το πότε θα μπορεί μια συμβίωση να θεωρείται κοινοτική.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται δύο παραδείγματα τέτοιων κοινοτήτων με τις αρχές που έχουν ακολουθήσει για να διαμορφώσουν νέους τρόπους ζωής καθώς και νέες μορφές οργάνωσης της κοινότητας. Αυτά τα παραδείγματα είναι η Gallaratese και η Unite D’Habitation, τα άποια αποτέλεσαν και αφετηρία ως προς την σχεδιαστική μας πρόταση.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην ιστορία της πόλης που ερευνάμε, την Πάτρα, από την αρχαιότητα έως και τους νεότερους χρόνους καθώς και την πολεοδομική εξέλιξη, από όπου και εντοπίστηκαν βασικά χαρακτηριστικά της πόλης που βοήθησαν και αυτή με την σειρά τους στην εκπόνηση του προγράμματος μας.
Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται εντοπισμός της ακριβής θέσης του σχεδιασμού της καινούργιας μονάδας κατοίκησης. Η σύγχρονος αυτός τρόπος κατοίκησης έρχεται να αναδιαμορφώσει τον τρόπο ζωής της πόλης και να προτείνει έναν καινούργιο πνεύμονα ζωής στην αστική περιοχή. Αυτός ο τρόπος κατοικίας καλύπτει τις ανάγκες του κοινού τόσο για συλλογικότητα όσο και ιδιωτικότατα. Σε αυτό το κεφάλαιο γίνεται λεπτομερής περιγραφή του προγράμματος και της χρήσης του, μέσα από την ανάλυση και τα διαγράμματα που θα παρουσιαστούν |
el |