dc.description.abstract |
Εισαγωγή: Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου του Gyrotonic στην ιδιοπαθή σκολίωση καθώς και τα οφέλη που μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη μέθοδος στον πάσχοντα. Μέσα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων που προκύπτουν μέσα από τη μελέτη του συγκεκριμένου θέματος, γίνεται η προσπάθεια ανάδειξης της μεθόδου του Gyrotonic, ως αποτελεσματικής σε ασθενείς με ιδιοπαθή σκολίωση. Έτσι λοιπόν, κρίνεται ως αναγκαία σε φυσικοθεραπευτές οι οποίοι θέλουν να εργαστούν και να ασχοληθούν με τα ζητήματα τα οποία αφορούν την ιδιοπαθή σκολίωση. Είναι γεγονός ότι η ιδιοπαθής σκολίωση αλλά και αλλά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης όπως κύφωση, λόρδωση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι συχνά και μείζων θέματα στον κόσμο της φυσικοθεραπείας. Η μέθοδος αυτή, γυμνάζει όλο το σώμα, με μία τρισδιάστατη κινητική αντίληψη, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να κινείται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τους μύες στο μεγαλύτερο δυνατό μήκος τους. Εντούτοις, η μέθοδος Gyrotonic δε βοηθά τους μόνο τους ασθενείς που πάσχουν από ιδιοπαθή σκολίωση, αλλά έχει θετικά αποτελέσματα και στα άτομα με ρευματώδης αρθρίτιδα αλλά και στην αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα. Είναι μια μέθοδος που έχει θετική επίδραση σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα.
Σκοπός: Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως βασικό της στόχο την ανάδειξη των αποτελεσμάτων της μεθόδου Gyrotonic σε ασθενείς με ιδιοπαθή σκολίωση. Η ιδιοπαθής σκολίωση, είναι ένα κοινό και συχνό πρόβλημα που επηρεάζει κυρίως τα νεαρά άτομα ηλικίας 10-15 ετών. Το ποσοστό της εμφάνισης της σκολίωσης στα νεαρά άτομα ανέρχεται στο ποσοστό 2 - 3% του παγκόσμιου πληθυσμού με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στα κορίτσια. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει στο ποσοστό των 7%. Αριθμός που δείχνει ότι σχεδόν κάθε μέλος μιας οικογένειας παρουσιάζει έστω και μικρό βαθμό σκολίωσης. Έτσι λοιπόν, βάσει των στοιχείων που καταγράφουν οι πρόσφατες έρευνες και μελέτες για το θέμα της ιδιοπαθής σκολίωσης, αλλά και των τρόπων που αυτή μπορεί να βελτιωθεί στα άτομα, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω και σοβαρότερα προβλήματα υγείας και σωματικής ακεραιότητας, οι βασικοί στόχοι της πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιαστεί και να αναλυθεί η χρησιμότητα της μεθόδου του Gyrotonic στην ιδιοπαθή σκολίωση. Συγκεκριμένα, η παρούσα πτυχιακή εργασία θέλει να φέρει στο φως τα θετικά αποτελέσματα και το βαθμό χρησιμότητας στον πάσχοντα τη μέθοδο Gyrotonic, ως ένα βασικό εργαλείο για τον σύγχρονο φυσικοθεραπευτή.
Μεθολογία: Για την παρούσα πτυχιακή εργασία, χρησιμοποιήθηκε ως μεθοδολογικό εργαλείο έρευνας, η έρευνα αφηγηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας, δηλαδή μια συστηματική και στοχευμένη μελέτη της υπάρχουσας βιβλιογραφίας έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της εργασίας. Στην παρούσα μορφή έρευνας, αρχικά γίνεται ο εντοπισμός του προβλήματος και του υπό εξέταση θέματος το οποίο θέλει να εξετάσει ο ερευνητής και βρίσκεται σε συνάρτηση με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και στη συγκεκριμένη περίπτωση με βάση τη μετέπειτα επαγγελματική του πορεία. Τόσο εστιάζοντας στο σημείο του ανθρώπινου σώματος το οποίο τον ενδιαφέρει και θέλει να επικεντρώσει την ασχολία και τη μελέτη του σε αυτό, αποκτώντας έτσι την απαραίτητη εξειδίκευση, η οποία θα του επιφέρει σημαντικότερα αποτελέσματα. Επίσης, εστιάζει και ο ερευνητής – φυσικοθεραπευτής στη μέθοδο Gyrotonic, η οποία τον ενδιαφέρει να τη χρησιμοποιεί στους ασθενείς του και που κρίνει αναμφίβολη την επιτυχία και τα αποτελέσματά της ανάλογα με την κάθε μεμονωμένη περίπτωση ασθενή. Στη συνέχεια της διαδικασίας της έρευνας, ο ίδιος ο ερευνητής, βάσει του θέματος που επέλεξε να επεξεργαστεί και να παρουσιάζει, ο ίδιος με τη σειρά του καθορίζει και τον σκοπό της έρευνάς του, αλλά και τα ερευνητικά ερωτήματα που τον απασχολούν και επιδιώκει να απαντήσει σε αυτά μέσα από την ερευνητική του εργασία. Μετά από το σημείο αυτό, της προεργασίας, ο ερευνητής, ξεκινά την αναζήτηση πληροφοριών για το θέμα που εξετάζει. Προσπαθεί μέσα από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, η οποία βρίσκεται διαθέσιμη να παρουσιάσει σφαιρικά και ολοκληρωμένα το θέμα του και τα βασικά στοιχεία του υπό εξέταση θέματος, ώστε να παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δουλείας του στον αναγνώστη. Μετά από τη συλλογή του βιβλιογραφικού υλικού που του είναι χρήσιμο, ώστε να εξυπηρετήσει τον σκοπό της έρευνας, γίνεται κριτική και αντικειμενική ανάλυση των βασικών στοιχείων και σημείων της από τον ερευνητή, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του υπό εξέταση θέματος. Ουσιαστικά, σε γενικές γραμμές, η έρευνα αφηγηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας, στηρίζεται στην επιλογή διαθέσιμων πηγών, γύρω από ένα θέμα, που περιέχουν πληροφορίες, δεδομένα και αποδείξεις που έχουν γραφτεί από μια οπτική γωνία. Ο ερευνητής μετά των πηγών αυτών, καταφεύγει στην αποτελεσματική τους αξιολόγηση, σε σχέση με το θέμα το οποίο πραγματεύεται (Hart, 1998).
Για τη διαδικασία έρευνας και τη συλλογή του απαραίτητου υλικού χρησιμοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες: Google Scholar, Med Line, Sport Discuss, Science Direct , PudMed και Cochrane. Επίσης, ως κλειδιά αναζήτησης χρησιμοποιήθηκαν οι πιο κάτω λέξεις κλειδιά: Gyrotonic, Gyrokinesis, ιδιοπαθής σκολίωση. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ο περιορισμός στην έρευνα μας και η δυσκολία την οποία συναντήσαμε κατά τη διαδικασία έρευνας και αναζήτησης στοιχείων για τη μέθοδο, ότι υπάρχει έλλειψη βιβλιογραφικού υλικού δημοσιευμένου. Η αναζήτηση στις ποιο πάνω ηλεκτρονικές πλατφόρμες όσο αφορά το κομμάτι του Gyrotonic αποδείχθηκε επίπονη διαδικασία, αφού δε βρήκαμε βιβλιογραφικό υλικό, καθώς σύμφωνα με τον ιδρυτή του Gyrotonic – Gyrokinesis Julio Horvath απαγορεύεται η δημοσίευση οποιουδήποτε υλικού και πληροφοριών που αφορούν τη μέθοδο.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έρευνας για βιβλιογραφικό υλικό και γνωριμίας με τη μέθοδο Gyrotonic, την οποία θέλαμε να επεξεργαστούμε βιβλιογραφικά, έτσι ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα για αυτή, τις λειτουργίες και τα αποτελέσματά της σε ασθενείς, γνωρίσαμε και δουλέψαμε με το συγκεκριμένο μηχάνημα του Gyrotonic για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της εν λόγω μεθόδου, όχι μόνο σε βιβλιογραφικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό. Με αυτή μας την πρακτική, καταφέραμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα αυτής και των λειτουργιών της.
Αποτελέσματα/Συμπεράσματα: Η χρήση του Gyrotonic σε ένα πλάνο θεραπείας έδειξε ότι έχει θετικά αποτελέσματα στους ασθενής οι οποίοι πάσχουν από ιδιοπαθή σκολίωση, καθώς φαίνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος βοηθά στην μείωση της σκολίωσης. Σε σχέση με την ιδιοπαθή σκολίωση αποτελέσματα σε ασθενείς οι οποίοι είχαν πόνο λόγω σκολίωσης, έδειξαν ότι μετά από 6 εβδομάδες χρήσης της μεθόδου του Gyrotonic, ο πόνος υποχωρούσε. Επιπλέον, φαίνεται ότι η ελαστικότητα των μυών, αλλά και η μυϊκή αντοχή αυξήθηκε και οι ασθενείς ένοιωθαν καλύτερα στις καθημερινές τους πρακτικές. Άλλα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου Gyrotonic, έδειξαν ότι στα άτομα επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των συνδέσμων γύρω από τις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση της κινητικής ικανότητάς τους. Παράλληλα, η εκτέλεση των ασκήσεων με ειδικό έλεγχο της αναπνοής δημιουργεί τόνωση της καρδιάς και αναζωογόνηση του νευρομυϊκού συστήματος. Οι ασκήσεις βασίζονται σε πολυσύνθετη κινητική αντίληψη, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα στροφή, κάμψη, έκταση, σπειροειδή κίνηση οδηγώντας έτσι στην αύξηση της ελαστικότητας της σπονδυλικής στήλης. Η μέθοδος Gyrotonic, παρόλα αυτά έχει και ως αποτέλεσμα να γυμνάζει όλο το σώμα, με μία τρισδιάστατη κινητική αντίληψη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κινείται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τους μύες στο μεγαλύτερο δυνατό μήκος τους. Τέλος, ένα άλλο αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι ασθενείς με σκολίωση αλλά και κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου η χρήση σε αυτούς της μεθόδου του Gyrotonic, έδειξε ότι βοηθά στη μείωση της κήλης. |
el |