dc.description.abstract |
Η πτυχιακή εργασία, ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2020 και η επιλογή του θέματος ήταν συνδυασμός της αναζήτησης νέων τεχνολογιών καλλιέργειας από την μία μεριά, αλλά και της έλλειψης υδάτινων πόρων της περιοχής από την οποία καταγόμαστε. Και τα δύο οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Στην στροφή της καλλιέργειας σε υδροπονική, αλλά και στην σωστή επιλογή ποικιλιών καλλιέργειας.
Δεν είναι τυχαίο που μια νέα μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας δημιουργήθηκε το 2019 από πέντε Έλληνες επιχειρηματίες στην περιοχή Πετρούσα Δράμας. Η επένδυση γίνεται από την εταιρεία Wonderplant AE των Σπύρου Θεοδωρόπουλου (Chipita AE), Σταύρου Νένδου (Select Αρτοσκευάσματα), Αχιλλέα Φώλια (Goodys), Μιχάλη Αραμπατζή (Ελληνική Ζύμη) και Θέμη Μακρή. Αποτελεί ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα το οποίο φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών, αλλά και στην τόνωση της ελληνικής και τοπικής οικονομίας.
Με δεδομένη την συνεχή αύξηση της έλλειψης υδατικών πόρων στην περιοχή της Ιεράπετρας, την διαπιστωμένη τεράστια κατανάλωση νερού από τον αγροτικό τομέα και την ανάγκη για ασφαλή και ποιοτικά κηπευτικά προϊόντα, το μέλλον φαίνεται πως οδηγεί στην μεγαλύτερη ανάπτυξη υδροπονικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Οι υδροπονικές καλλιέργειες, δηλαδή χωρίς την χρήση χώματος ή εδαφικών μιγμάτων, δίνουν την λύση στην διαρκή μείωση των υπόγειων υδροφορέων, στην αύξηση των υφάλμυρων νερών και μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της υδροπονίας στην περιοχή.
Συγχρόνως η παρακάτω πτυχιακή εργασία, αναδεικνύει τις δύο πλέον νέες ποικιλίες τομάτας που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, με αποτελέσματα άκρως ικανοποιητικά, ως προς την προσαρμογή τους, την αντοχή τους σε ασθένειες, αλλά και ως προς την απόδοσή τους.
Αν ασχοληθεί κανείς µε τις ποικιλίες ντοµάτας, που διακινούνται στην αγορά θα εντυπωσιαστεί, από τα ονόµατα των ποικιλιών και πιο συγκεκριμένα για την “Οπτασία” και για την άλλη διαδεδομένη ελληνική ρίζα που ονομάζεται ”Έκσταση”. |
el |