dc.description.abstract |
Η παρούσα ερευνητική εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό την μελέτη της απόδοσης υγιούς πληθυσμού στην ικανότητα σειροθέτησης αλλά και την ανάλυση του δείγματος αφηγηματικού λόγου που προκύπτει από την διαδικασία. Η σειροθέτηση έχει θεμελιώδη ρόλο στην αξιολόγηση και αποκατάσταση του λόγου ενός ατόμου καθώς και στην ανάλυση μέσω αυτής των γνωστικών και εκτελεστικών λειτουργιών του. Το δείγμα λόγου στην εργασία αυτή θα αναλυθεί ποσοτικά και μέσω Κύριων Γεγονότων και θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο.
Στόχος της πτυχιακής είναι η παρουσίαση της απόκρισης των συμμετεχόντων στην τοποθέτηση, με βάση την χρονική σειρά, των εικόνων σειροθέτησης των Nicholas και Brookshire, και η ανάλυση των αποτελεσμάτων μέσω της ορθότητας τοποθέτησης. Επιπροσθέτως, η ανάλυση του δείγματος λόγου προέκυψε από την αφήγηση των γεγονότων τόσο ποσοτικά όσο και μέσω των Κύριων Γεγονότων που αναφέρθηκαν από τα άτομα που υποβλήθηκαν στην διαδικασία.
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση της έρευνας περιελάμβανε ως εργαλείο τις εικόνες σειροθέτησης των Nicholas και Brookshire, την τοποθέτηση τους σε χρονική σειρά και την αφήγηση των γεγονότων που παρουσιάζονταν στις εικόνες. Χρησιμοποιήθηκαν 2 ομάδες εικόνων σειροθέτησης από 6 εικόνες έκαστη, σε 90 άτομα ηλικίας από 20 έως και 50 ετών.
Στα αποτελέσματα, ανεξαρτήτως τους διαφοροποιητικούς παράγοντες, δεν σημειώθηκαν μεγάλες αποκλίσεις στην ποσοτική ανάλυση και την ανάλυση των Κύριων γεγονότων του δείγματος λόγου. Δεν σημειώθηκαν ικανοποιητικά ποσοστά στην σωστή τοποθέτηση των εικόνων, στην οποία και οι τρεις παράγοντες (ηλικία, φύλο, μορφωτικό επίπεδο) φαίνεται να επηρέασαν έστω και ελάχιστα το αποτέλεσμα. Τέλος υπήρχε μεγάλη απόκλιση στην σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ των δύο ιστοριών, και συγκεκριμένα στην συνολική επίδοση των συμμετεχόντων. |
el |