dc.description.abstract |
Τα κτίρια αποτελούν την πλειονότητα των δομημένων υποδομών και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Τα περισσότερα από τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν αρκετές δεκαετίες και να παρέχουν οικιακές και λειτουργικές δυνατότητες σε μεγάλο αριθμό κατοίκων καθ' όλη τη διάρκεια της αξιοποίησής τους. Επομένως, σε αυτό το διάστημα τα κτήρια υπόκεινται σε πολλούς φυσικούς (σεισμοί, τυφώνες, πλημμύρες, κ.λπ.) και ανθρωπογενείς κινδύνους (πυρκαγιές, εκρήξεις, κ.λπ.) που μπορούν να προκαλέσουν μερική ή ολική κατάρρευσή τους, καθώς και αδυναμία των λειτουργικών ικανοτήτων τους. Τέτοιες καταστροφές ή λειτουργικές ανικανότητες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων σε περιπτώσεις κινδύνου. Παράλληλα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές άμεσες και έμμεσες νομισματικές απώλειες, επιφέροντας κοινωνική αστάθεια και αναταραχή. Ως εκ τούτου, τα κτήρια σχεδιάζονται έτσι ώστε να αντέχουν ενέργειες από πολλούς αναμενόμενους κινδύνους, διασφαλίζοντας τη δομική ασφάλεια κατά τη διάρκεια της σχεδιαστικής ζωής τους. Ένα τέτοιο ακραίο κίνδυνο αντιπροσωπεύουν και οι πυρκαγιές που μπορεί να προκύψουν και να επιφέρουν πολύ σημαντικές ζημιές στα οικοδομήματα. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς στα κτήρια μπορεί να οριστεί ως η πιθανότητα τυχαίας ή σκόπιμης φωτιάς απειλώντας τη ζωή, τη δομή και την ασφάλεια της ιδιοκτησίας σε ένα κτίριο.
Είναι ευρύτερα γνωστές οι επιδράσεις των υψηλών θερμοκρασιών (μεγαλύτερες των 200ο C) τόσο σε μεταλλικές όσο και σε κατασκευές από σκυρόδεμα. Ιδιαίτερα στις μεταλλικές κατασκευές και ειδικότερα στους χάλυβες, οι ιδιότητες που επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι κυρίως τα όρια διαρροής, οι εφελκυστικές αντοχές και οι παραμορφώσεις θραύσεως. Οι επιδράσεις εξαρτώνται κυρίως από τις τιμές των θερμοκρασιών, τις διάρκειες εκθέσεων σε αυτές καθώς και τις μεθόδους παραγωγής του κάθε χάλυβα.
Ο σχεδιασμός των οικοδομημάτων να αντέχουν στις πυρκαγιές είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας στα έργα και στις κατασκευές κτιρίων. Όχι μόνο επειδή εγγυάται τη διατήρηση ενός τοπίου δομικής σταθερότητας των κτηρίων ώστε να εκκενωθούν από τους ανθρώπους, αλλά επειδή βοηθά στην αντιμετώπιση και
κατάσβεση της πυρκαγιάς από την πυροσβεστική και συμβάλλει στη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας των κτιρίων μετά τη φωτιά.
Η πλειονότητα των δομικών κωδικών για το σχεδιασμό πυρκαγιάς (π.χ. Ευρωκώδικες) υποδεικνύουν σχετικά απλές μεθόδους σχεδιασμού μεμονωμένων στοιχείων, χωρίς όμως να υπολογίζουν όλα τα δεδομένα που εμπλέκονται σε καταστάσεις πυρκαγιάς. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της σχεδίασης προσφέρουν τη δυνατότητα χρήσης προηγμένων μεθόδων υπολογισμού, επιτρέποντας η κατασκευή να υπολογιστεί ως σύνολο.
Στη δεκαετία του 1960 μια σειρά από δραματικές πυρκαγιές, όπως η φωτιά στην υπέρ-αγορά "L’Innovation" στις Βρυξέλλες και η πυρκαγιά στη ντισκοτέκ "Le Cinq Sept" στο Saint-Laurent-du-Pont στη Γαλλία, οδήγησαν στην εκπόνηση νέων κανονισμών στις ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτοί οι κανονισμοί καθορίζουν:
τους τρόπους διαφυγής των ανθρώπων καθορίζοντας τον αριθμό των εξόδων κινδύνου, τα χαρακτηριστικά των πινακίδων εξόδου, τον αριθμό των κλιμακοστασίων και το πλάτος των θυρών.
την πρόληψη εξάπλωσης της πυρκαγιάς με αναφορά στις έννοιες της αντίστασης και της αντίδρασης στη φωτιά.
τα διαμερίσματα περιορίζονται από πυρίμαχους τοίχους και πόρτες, το μέγεθος των διαμερισμάτων είναι περιορισμένο, δίνονται ελάχιστα ύψη στα περβάζια και στα παράθυρα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της φωτιάς από το δάπεδο στο πάτωμα.
η αντίδραση στη φωτιά επιτρέπει τον περιορισμό της συμβολής του υλικού, εντός ενός δεδομένου διαμερίσματος, στην ανάπτυξη της φωτιάς.
την αντίσταση στη φωτιά της κατασκευής σε όρους περιόδου αντίστασης ISO-πυρκαγιάς, R30, 60, 90 ή 120.
οι συνθήκες εξάτμισης καπνού και θερμότητας.
την εφαρμογή ενεργών μέτρων καταπολέμησης της πυρκαγιάς, όπως ο αριθμός των πυροσβεστήρων χειρός, οι ανιχνευτές καπνού και οι ψεκαστήρες.
τους όρους πρόσβασης για την πυροσβεστική. |
el |