dc.description.abstract |
Εισαγωγή: Η φυσιολογική λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος έχει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων τη μεταφορά οξυγόνου και ουσιών στον οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια, η εκδήλωση νοσημάτων ως αποτέλεσμα καρδιαγγειακής παθοφυσιολογίας παρουσιάζει σημαντική αύξηση, ενώ πλέον οι παθήσεις αυτές κατατάσσονται ανάμεσα στις σημαντικότερες αιτίες θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση και αποτύπωση των πτυχών της νοσηλευτικής φροντίδας χειρουργικών ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις, τόσο σε θεωρητικό, όσο και πρακτικό επίπεδο.
Υλικά και Μέθοδοι: Τα δεδομένα για τη στοιχειοθέτηση του θεωρητικού μέρους της μελέτης αντλήθηκαν ύστερα από συστηματική αναζήτηση και αξιολόγηση πηγών της σύγχρονης διεθνούς βιβλιογραφίας, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων επιστημονικών βιβλίων, ερευνητικών άρθρων, καθώς και άρθρων ανασκόπησης. Για την προσέγγιση των συναφών κλινικών περιστατικών που αναλύονται στο ειδικό μέρος της εργασίας, ακολουθήθηκε η μέθοδος της νοσηλευτικής διεργασίας.
Αποτελέσματα – Συμπεράσματα: Κατά τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ή/και την εφαρμογή αναισθησίας, η κλινική εικόνα των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα δύναται να επιβαρυνθεί, λόγω της έκθεσής τους σε διάφορους παράγοντες κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η παροχή εξειδικευμένης νοσηλευτικής παρέμβασης στη συγκεκριμένη ομάδα χειρουργικών ασθενών, μέσω της σωστής προετοιμασίας, αξιολόγησης του κινδύνου, συνεχούς παρακολούθησης και ολοκληρωμένης αξιολόγησης της κατάστασης τους. Το γεγονός αυτό, καθιστά το ρόλο του νοσηλευτή εξαιρετικά κρίσιμο για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση πιθανών περιεγχειρητικών επιπλοκών με την εφαρμογή εξατομικευμένων προγραμμάτων φροντίδας |
el |