dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τη Συναισθηματική Νοημοσύνη και την επιρροή της στην ηγεσία και τη διοίκηση της εκπαιδευτικής μονάδας.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας επιλέχθηκαν δώδεκα εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και της δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Οι εκπαιδευτικοί προέρχονται από διαφορετικές ειδικότητες, έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία στις απαντήσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 27 έως 45 ετών.
Όσον αφορά το είδος της έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική μέθοδος, ως μέσο συλλογής δεδομένων η ημιδομημένη συνέντευξη, ειδικότερα, τα ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν στους εκπαιδευτικούς αφορούν στη γνώση των εκπαιδευτικών σχετικά με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη, τη χρήση δεξιοτήτων αυτής κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας, την άποψη των εκπαιδευτών για την δυνατότητα βελτίωσης της συναισθηματικής νοημοσύνης του ατόμου, τη θέληση τους για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την βελτίωση της συναισθηματικής τους νοημοσύνης, καθώς και την άποψη τους για την διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη χρήση αυτής.
Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούσαν να δώσουν έναν ορισμό για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη, ως στάση γνώριζαν κατά κύριο λόγο την "ενσυναίσθηση", παρόλο που διαθέτουν κι άλλες δεξιότητες αυτής. Οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και προθυμία συμμετοχής σε επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα βελτίωσης της Συναισθηματικής τους Νοημοσύνης, μέσω των οποίων θα αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες χρήσιμες για τη μαθησιακή διαδικασία και τη διαχείριση των μαθητών τους. |
el |