Επιτομή:
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διευρευνηθεί η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση των αθλητών με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου με συντηρητική θεραπεία είτε με χειρουργική επέμβαση. Ακόμη, θα παρουσιαστεί είναι πρόγραμμα αποκατάστασης που θα ακολουθήσει ο αθλητής σε κάθε μια από τις δυο περιπτώσεις. Αρχικά, παρουσιάζεται η συντηρητική θεραπεία με την συμβολή της φαρμακευτικής αγωγής και άλλων παρεμβάσεων και αφετέρου, αναλύεται ένα πλάνο αποκατάστασης μετά την χειρουργική επέμβαση , στη φάση προστασίας , επούλωσης και ανακατασκευής του μεσοσπονδύλιου δίσκου που στηρίζεται στο μοντέλο που δημιούργησε ο Panjabi το 1992 και οι Leonard H. VanGelder, Barbara J. Hoogenboom , Daniel W. Vaughn το 2013 στην μελέτη που διεξήγαγαν.
Μέθοδος: Διεξάχθηκε μια εκτενής ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στις διεθνείς βάσεις δεδομένων PubMed , MEDLINE, Scholar google. Ακόμη, συλλέχθηκαν πληροφορίες από ξένους και Έλληνες ερευνητές σχετικά με την φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση των αθλητών με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου με συντηρητική και χειρουργική θεραπεία. Τα διεθνή άρθρα που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα πτυχιακή εργασία ανέρχονται στα 76. Στα 16 άρθρα από αυτά γίνεται σύγκριση της συντηρητικής θεραπείας έναντι της χειρουργικής επέμβασης, καθώς και αναλύονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την χειρουργική επέμβαση , παρουσιάζοντας την αποτελεσματικότητα και την υπεροχή της καθεμίας σε σχέση με την άλλη.
Αποτελέσματα: Έρευνες έδειξαν οτι η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση της κήλης σε αθλητές μπορεί να πραγματοποιηθεί αρχικά με μια συντηρητική θεραπεία , οποία περιλαμβάνει την συμβολή της φυσικοθεραπείας, του βελονισμού , της χειροπρακτικής, της υδροθεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής. Σε αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας και ύπαρξης έντονων συμπτωμάτων ο ασθενής αντιμετωπίζει την κήλη χειρουργικά. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι η διαδερμική δισκεκτομή, οσφυϊκή πεταλεκτομή / ημιπεταλεκτομή , κλασσική δισκεκτομή , μικροδισκεκτομή με laser ή μικροσκόπιο , τεχνικός δίσκος ,σπονδυλοδεσία , χυμονουκλεόλυση με χυμοπαπαίνη , διαδερμική νουκλεοπλαστική με ραδιοσυχνότητες ή Laser.
Συμπεράσματα: Η συντηρητική θεραπεία σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις έχει θετική πρόγνωση σε πολλούς αθλητές για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας. Από την άλλη πλευρά, η χειρουργική αντιμετώπιση απαιτεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο αποκατάστασης στον αθλητή που στηρίζεται στις φάσεις φλεγμονής. Κάθε φάση αποτελείται από συγκεκριμένες ασκήσεις που στοχεύουν στην γρήγορη επιστροφή. Τέλος, μέσα από την ανασκόπηση των 16 άρθρων που παρουσιάζονται βγαίνει το συμπέρασμα ότι η ενδοσκοπική διαδερμική δισκεκτομή(PELD) υπερέχει σε σχέση με τις άλλες μεθόδους καθώς έχει γρήγορη επιστροφή, καλύτερη πρόγνωση και μικρή απώλεια αίματος