Επιτομή:
Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποτελέι η ανάλυση της μεθοδολογίας, της αξιολόγησης, της σύγκρισης και της εφαρμογής τεσσάρων συστημάτων γεωτεχνικής ταξινόμησης της βραχομάζας : του συστήματος γεωμηχανικής ταξινόμησης (RMR) , του δείκτη ποιότητας (Q), του γεωλογικού δείκτη αντοχής (GSI) και του δεικτη βραχομάζας ( RMi) σε υπόγεια έργα όπως σήραγγες, πρανή, θεμελιώσεις και ορυχεία.
Στο πρώτο μέρος της πτυχιακής εργασίας γίνεται εκτενής παρουσίαση της μεθοδολογίας του κάθε συστήματος ξεχωριστά καθώς επίσης και των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν για την βαθμολόγηση των παραμέτρων της βραχομάζας, με απώτερο σκοπό την εύρεση του δείκτη ποιότητας της βραχομάζας και την ομαδοποίηση της βραχομάζας σε κατηγορίες με βάση κοινά χαρακτηριστικά. Μετέπειτα γίνεται παρουσίαση των μέτρων υποστήριξης υπογείων έργων όπως αυτά έχουν προταθεί απο τους δημιουργούς του εκάστοτε συστήματος ταξινόμησης. Επίσης γίνεται αναφορά στους περιορισμούς και τα πεδία εφαρμογής αυτων των συστήματων όπως αυτά προκύπτουν μέσα απο μελέτες πεδίου υπόγειων έργων διάφορων επιστημόνων.
Στο δεύτερος μερος της πτυχιακής εργασίας πραγματοποιείται η θεωρητική συσχέτιση αυτών των τεσσάρων συστημάτων ταξινόμησης, όπως προκύπτει από τις εμπειρικές εξισώσεις που δημιουργήθηκαν από διάφορους μελετητές. Σκοπός είναι η προσπάθεια αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων υποστήριξης και επιλογής του καταλληλότερου συστήματος ταξινόμησης για διαφορετικές ποιότητες βραχομάζας σε διάφορες μελέτες και κατασκευές υπόγειων έργων ανά το κόσμο. Πιο συγκεριμένα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην συσχέτιση και στην σύγκριση των συστημάτων RMR και Q καθώς πρόκειται για τα δύο πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα συστήματα ταξινόμησης βραχομάζας.
Συνοψίζοντας, η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία αναλύει τα σημαντικότερα συστήματα ταξινόμησης, τα οποία αποτελούν βασικό εργαλείο στην επιστήμη της Βραχομηχανικής και πιο συγκερκιμένα στην μελέτη και κατασκευή υπόγειων έργων.