Επιτομή:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Φωνητικές διαταραχές ονομάζονται οι ασθένειες που προκαλούν βλάβη στο φωνητικό σύστημα. Σε αυτές, επηρεάζεται η ένταση ή η ποιότητα και γενικά η ευελιξία της φώνησης ενός ατόμου, σε σύγκριση με άτομα που ανήκουν στην ιδία ομάδα ως προς την γεωγραφική τοποθεσία, το φύλο, την ηλικία ή παρόμοια πολιτισμική κουλτούρα.
ΣΚΟΠΟΣ: Η ερευνητική μελέτη θα ασχοληθεί με τους επαγγελματίες της φώνησης και πως μέσω φυσιοθεραπευτικών παρεμβάσεων και την χρήση του LAXVOX, θα επηρεαστεί το φωνητικό σύστημα ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες δημιουργίας κάποιας φωνητικής διαταραχής.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Το δείγμα των συμμετεχόντων θα αποτελείται από επαγγελματίες φώνησης π.χ. (τραγουδιστές ,δάσκαλοι ,δημοσιογράφοι κ.α). Ο μονός περιορισμός θα είναι να μην πάσχουν την περίοδο των συνεδριών από κάποια φωνητική διαταραχή, εφόσον η μελέτη στηρίζετε στη πρόληψη αυτών. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν από τις φυσιοθεραπευτικές παρεμβάσεις είναι η χρήση ενός ασκησιολογίου που θα εστιάζει στους εν τω βάθει μύες του αυχένα, τους εισπνευστικούς και εκπνευστικούς μύες, καθώς και άλλες μυϊκές ομάδες που βοηθούν στην καλύτερη εργονομία του σώματος και εφαρμογές της τεχνικής ERGON. Σε πρώτο στάδιο οι συμμετέχοντες θα απαντάνε ένα ερωτηματολόγιο, ώστε να καταγραφούν στοιχειά όπως (φύλο, ηλικία, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα κ.α) και η καταγραφή παλαιότερων τραυματισμών. Τέλος, η εξέλιξη των συμμετεχόντων από τις συνεδρίες θα αξιολογείτε με την χρήση του ερωτηματολογίου VHI. Όσοι παίρνουν μέρος στην έρευνα θα συμμετέχουν εθελοντικά και τα αποτελέσματα τους θα καταγραφούν σε ποσοστά. H μελέτη θα διασφαλίσει όλα τα θέματα δεοντολογίας και ηθικής, χωρίς καμία έκθεση προσωπικών στοιχείων από κανένα συμμετέχοντα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τελικά, με την ολοκλήρωση των 6 συνεδριών παρατηρήθηκε βελτίωση της φώνησης όλων των συμμετεχόντων, στους τομείς που σχετίζονται με την λειτουργικότητα και την φυσιολογία της φωνής τους. Αυτό διαπιστώθηκε από την σύγκριση των αρχικών και τελικών ερωτηματολογίων VHI.