Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στις αστοχίες δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν επιδραστικό ρόλο στην καθημερινότητα εκατοντάδων καταναλωτών. Οι σημαντικότερες εξ’ αυτών είναι λόγω κεραυνικών υπερτάσεων, λόγω ζώων ή πτηνών και λόγω καιρικών φαινομένων όπως χιόνι ή καύσωνας. Εξίσου καθοριστικές θεωρούνται οι αστοχίες που προέρχονται είτε από υπερτάσεις χειρισμών είτε από διάφορα είδη βραχυκυκλωμάτων. Στο πρώτο σκέλος της εργασίας θα αναλυθεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή πώς το ρεύμα από το εργοστάσιο παραγωγής φτάνει στα σπίτια μας. Επίσης, θα παρουσιαστεί μία ιστορική αναδρομή του δικτύου και πώς αυτό έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια.
Στα επόμενα πέντε κεφάλαια περιγράφονται περεταίρω οι αστοχίες του δικτύου και οι παράγοντες από τους οποίους προέρχονται.
Πιο αναλυτικά, στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται λεπτομερώς οι αστοχίες που εμφανίζονται στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω διαφόρων ζώων ή πτηνών. Οι εταιρείες παροχής ρεύματος συχνά αναφέρονται σε τέτοια προβλήματα τα οποία προκαλούν διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας περιγράφονται οι αστοχίες εξαιτίας κρουστικών υπερτάσεων δηλαδή τις απότομες αυξήσεις της απόλυτης τιμής του δυναμικού. Οι αστοχίες αυτές μπορεί να οφείλονται είτε σε φυσικά αίτια όπως είναι οι κεραυνοί είτε σε τεχνητά όπως είναι τα βραχυκυκλώματα ή το άνοιγμα διακοπτών.
Στο τρίτο κεφάλαιο, σε σύνδεση με το δεύτερο, γίνεται εκτενής αναφορά των βραχυκυκλωμάτων που αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης θα γίνει προσπάθεια αποφυγής της σύγχυσης που δημιουργούν οι έννοιες του βραχυκυκλώματος και της υπερφόρτωσης.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται παραδείγματα υπερφόρτωσης από καιρικά φαινόμενα όπως χιόνι ή καύσωνας καθώς και πραγματικά στοιχεία από αυτά τα φαινόμενα που έχουν “λυγίσει” το ηλεκτρικό δίκτυο τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές.
Στο πέμπτο κεφάλαιο δεν θα μπορούσε να παραληφθεί ο ανθρώπινος παράγοντας και οι αστοχίες που προκύπτουν από εσφαλμένους χειρισμούς, οι οποίοι δημιουργούν υπερτάσεις στο σύστημα .
Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αναλύονται στατιστικά στοιχεία των αστοχιών του δικτύου διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Πάτρας. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την τριετία 2018-2020, τα οποία προκύπτουν από τη συλλογή και την
vi
επεξεργασία δεδομένων του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.). Επίσης συγκρίνονται με στατιστικά στοιχεία αστοχιών του δικτύου διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας της περασμένης οκταετίας (2004-2012) σύμφωνα με την μεταπτυχιακή εργασία του επιβλέποντος καθηγητή για την δεδομένη περιοχή της Πάτρας.
Συνοψίζοντας, τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα εργασία είναι ότι οι παραπάνω αστοχίες είναι ένα καθημερινό φαινόμενο ανεξάρτητα του μέρους και της περιοχής που μελετάμε. Έτσι, η επιστήμη και η τεχνολογία οφείλει να βρει τρόπους και λύσεις για να περιοριστούν σε βέλτιστο βαθμό, με απώτερο σκοπό να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα που δυσκολεύουν πολύ την καθημερινότητα των καταναλωτών. Κάποιες τέτοιες λύσεις θα παρουσιαστούν και στο τελευταίο κομμάτι της εργασίας μας.