dc.description.abstract |
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις αρχές Μαρτίου του 2020 χαρακτήρισε τον κορονοϊό πανδημία. Ο αριθμός των κρουσμάτων του Covid-19 εκτός Κίνας, όπου πρωτοεμφανίσθηκε, είχε 13πλασιαστεί και ο αριθμός των χωρών που είχαν πληγεί είχε τριπλασιαστεί. Το γεγονός αυτό σήμανε αυτομάτως συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιβολή σειράς μέτρων όπως lockdowns, περιορισμό στις μετακινήσεις, διακοπή λειτουργίας μιας σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων, κ.ά. σε παγκόσμιο επίπεδο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση της πανδημίας.
Αποτέλεσμα να διαταραχθεί μεταξύ άλλων και η παγκόσμια οικονομία. Χιλιάδες πλοία φορτωμένα με containers που μετέφεραν εμπορεύματα αναγκάστηκαν να μείνουν είτε στη ράδα, είτε αγκυροβολημένα στα λιμάνια διάφορων χωρών για μέρες ακόμα και εβδομάδες. Κάτι που σημάδεψε τις εμπορευματικές μεταφορές, δια μέσου θαλάσσης, με ακυρώσεις ή αλλαγές δρομολογίων και μειωμένη διακίνηση εμπορευμάτων.
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, αποτυπώνει την κατάσταση που διαμορφώθηκε από το πρώτο τρίμηνο του 2020 και εστιάζει στις αποφάσεις που έλαβαν ναυτιλιακές και άλλες επιχειρήσεις εκτός ναυτιλίας, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους δημιούργησε.
Βασικός στόχος της πτυχιακής είναι να αναλύσει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι εν λόγω επιχειρήσεις και οι κλάδοι της ναυτιλίας και των logistics, όχι μόνο για να ξεπεράσουν τον σκόπελο της πανδημίας αλλά και για να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Επίσης στην εργασία, φιλοξενούνται συνεντεύξεις ιδιοκτητών εταιρειών και ανώτατων στελεχών από διάφορους οικονομικούς κλάδους που επηρεάστηκαν, οι οποίοι μίλησαν για τις στρατηγικές που ακολούθησαν και τι σκοπεύουν να πράξουν στο μέλλον. |
el |