Επιτομή:
Ένα μεγάλο ζήτημα στην χώρα μας είναι η ανακαίνιση – αναπαλαίωση και αντιστήριξη παλαιών λιθόκτιστων κτισμάτων ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ύφος και την γενικότερη εξωτερική τους αρχιτεκτονική δομή και να δημιουργήσουμε εντός τους ένα σύγχρονο κτίριο σχεδιασμένο σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους κανονισμούς σκυροδέματος και μεταλλικών κατασκευών (Ευρωκώδικες 2 & 3), το οποίο να μπορεί να φέρει τα απαραίτητα φορτία σχεδιασμού. Επομένως το θέμα μας πραγματεύεται την ανακαίνιση και εσωτερική ανακατασκευή ενός πολυώροφου λιθόκτιστου κτιρίου του 1922 (διατηρητέο ως προς τις όψεις του) το οποίο καθαιρείται εσωτερικά, δημιουργείται υπόγειο από σκυρόδεμα, ισόγειο και τρία διαφορετικά πατάρια με μεταλλικές κατασκευές οι οποίες με κοχλιώσεις συνδέονται με τον φέροντα οργανισμό από σκυρόδεμα. Τέλος η στέγη είναι αυτοφερόμενη από ξύλινη κατασκευή – εμφανής και στηρίζεται στα υποστυλώματα από σκυρόδεμα τα οποία είναι εντός της λιθοδομής η οποία πλέον λειτουργεί ως κατακόρυφο στοιχείο πληρώσεως και όχι ως φέρον οργανισμός του κτιρίου.
Το παρόν κτίσμα βρίσκεται στην συμβολή της Οδού Αθηνών και της Πλατείας Φαρμάκη στην Ναύπακτο Αιτωλοακαρνανίας. Το βορειοανατολικό τμήμα του κτίσματος συνορεύει με την Οδό Αλθαίας. Το κτίσμα είναι λιθόκτιστο του 1922 με κεραμοσκεπή και άνδηρο στο πίσω τμήμα του. Σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. 69817/5187/19-10-89 απόφαση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. το κτίσμα είναι διατηρητέο ως προς τις λιθόκτιστες όψεις του και την διατήρηση της φυσιογνωμίας του κτίσματος.
Το οικόπεδο είναι συνολικά 138.20τμ και έχει πλήρη κάλυψη (ως κτίριο του 1992 δεν υπήρξε συντελεστής κάλυψης και επομένως υπήρξε η δυνατότητα πλήρους κάλυψης του οικοπέδου). Αποτελείται από το ισόγειο, το υπόγειο και τρεις ημιώροφους όπως παρουσιάζονται τόσο στην αποτύπωση του έργου όσο και στην ανακαίνισή του. Τα οριζόντια στοιχεία (πλάκες, δοκοί) είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα στη θεμελείωση του, στην πλάκα υπογείου, στα περιμετρικά υποστυλώματα των μεσοορόφων καθώς και στην μικρή πλάκα του δώματος, από χάλυβα στο κεντρικό μεσαίο υποστύλωμα και στους μεσωρόφους και ξύλινη αυτοφερόμενη στέγη. Οι πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα διάβρωσης του οπλισμού τους με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία ο οπλισμός να έχει διαβρωθεί έως και 40% ενώ οι επιστρώσεις από σκυρόδεμα έχουν αποκολληθεί λόγω πιθανότατα της υγρασίας. Η στέγη παρουσιάζει σημαντικότατα προβλήματα ως προς τα ζευκτά, καθώς και οι δυο πρόβολοι επί της οδού Αθηνών και της Πλατείας Φαρμάκη.
Το κτίσμα θα ανακαινισθεί πλήρως ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί με έναν νέο φέροντα οργανισμό με σύμμεικτη κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα και μέταλλο καθώς και νέα στέγη και άνδηρο. Οι κλίμακες θα αντικατασταθούν ενώ το υπόγειο θα αυξηθεί κατά 45τ.μ. για την στέγαση βοηθητικών χώρων. Ο προορισμός του θα είναι για την λειτουργία ενός ενιαίου καταστήματος εστίασης τριών ορόφων που να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας και κατασκευής.
Σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ότι θα κατασκευαστεί υπόγειο όπου τα όμορα κτίσματα είναι λιθόκτιστα χωρίς υπόγειο και επομένως θα πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία αντιστήριξης όπως για παράδειγμα το σύστημα «ντουλαπιών».
Για την υλοποίηση όλων αυτών των ενεργειών χρειάζεται μια ενδελεχής μελέτη μέσω του αντισεισμικού κανονισμού (Ευρωκώδικα 8), του Ευρωκώδικα 2, 3 που είναι σε ισχύ σήμερα για μεταλλικές κατασκευές και κατασκευές από Ο/Σ αντίστοιχα, καθώς και του Ευρωκώδικα 6 για κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία.
Επίσης θα πρέπει να περιγραφούν αναλυτικά τα στάδια καθαιρέσεων ώστε να μην υπάρχουν αστοχίες τόσο στο διατηρητέο αυτοφερόμενο λιθόκτιστο τμήμα του κτιρίου όσο και στα όμορα κτίσματα, καθώς και μια σαφής μεθοδολογία για την εκσκαφή του υπογείου και την δημιουργία τμήματος άντλησης υδάτων λόγω ύπαρξης επιφανειακού υδροφόρου ορίζοντα. Δηλαδή επειδή το κτίριο βρίσκεται κοντά στην θάλασσα η αρχή του υπογείου του βρίσκεται εντός του υδροφόρου ορίζοντα και τα ύδατα (αποχέτευση και όμβρια) θα πρέπει να οδηγούνται στην αποχέτευση ή στον δρόμο με αντλητικό σύστημα το οποίο θα βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του υπάρχοντος υδροφόρου ορίζοντα.