Επιτομή:
Με την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας τον 21ο αιώνα, η διδασκαλία των Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM), έχει αποκτήσει νέα σημασία καθώς ο οικονομικός ανταγωνισμός πλέον έχει μεταβεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εκπαίδευση STEM, είναι μια ολοκληρωμένη προσπάθεια που εστιάζει στην καινοτομία και στην εφαρμοσμένη διαδικασία σχεδιασμού λύσεων επί των προβλημάτων των σύγχρονων κοινωνιών.(Kennedy T., J., & Odell MRL, 2014) Αυτή η διεπιστημονική εκπαιδευτική προσέγγιση αποτελεί μία ολοένα και πιο θεμελιώδη διαδικασία μάθησης στις προηγμένες τεχνολογικά σύγχρονες κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο, τα σημειωματάρια Jupyter αποδεικνύονται εξαιρετικά καινο-τόμα εργαλεία που προσφέρουν διαφάνεια για την επιστημονική έρευνα, την επε-ξεργασία δεδομένων και την ανεύρεση νέων λύσεων σε προβλήματα που ανακύ-πτουν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Τα υπολογιστικά σημειωματάρια υ-πάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά όσον αφορά το Jupyter notebook η δημοτικότητά του έχει εκραγεί τα τελευταία πεντε χρόνια. Αυτή η γρήγορη ανάπτυξη οφείλεται από μία ενθουσιασμένη κοινότητα χρηστών – προγραμματιστών και μία επανασχε-διασμένη αρχιτεκτονική που επιτρέπει στο υπολογιστικό σημειωματάριο Jupyter να μπορεί να προγραμματιστεί σε πολλές γλώσσες προγραμματισμού. (Perkel J., M., 2018). Αυτά τα σημειωματάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μπορούν να εμφανίσουν επεξηγηματικό κείμενο, διαδραστικά βίντεο και γραφικά. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η λειτουργία του Jupyter notebook είναι κατάλληλη για την
Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών Σεναρίων με Χρήση Jupyter Notebook σε Περιβάλλον Πολλών
Χρηστών – Το παράδειγμα του JupyterHub
5
διδασκαλία πολλών μαθημάτων και πολλών εκπαιδευτικών κλάδων. Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι τα σημειωματάρια θα είναι το μέσο που θα αλλάξει τον τρόπο που τα παιδία μαθαίνουν τις επιστημονικές έννοιες. To Jupyter Notebook επιτρέπει τη δημιουργία ενός χώρου εργασίας για παρακολούθηση και παιχνίδι με τις έννοιες που χρειάζεται να διδαχτούν στους μαθητές Λόγω της διδακτικής του χρησιμότη-τας και της εύκολης πρόσβασης του συνίσταται ως περιβάλλον μάθησης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση κι υλοποίηση μίας διαδικτυακής interactive εφαρμογής, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενδιαφέρον εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη.