Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά την αποτίμηση ενός τριώροφου κτιρίου από Οπλισμένο
Σκυρόδεμα, κατασκευασμένο την δεκαετία του 1970, δηλαδή με τις προ του 1985 διατάξεις για αντισεισμικό σχεδιασμό. Το κτίριο στεγάζει την Φοιτητική Εστία Κούκου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, για αυτό είναι κρίσιμο να γίνει μία πρώτη εξέταση της δομικής τρωτότητας του.
Η κατασκευή αποτελείται από ισόγειο, α και β όροφο με επικάλυψη δώματος με πλάκα Οπλισμένου Σκυροδέματος και κεραμοσκεπής. Αφού αποτυπώσαμε το κτίριο αυτό προσομοιώθηκε στο πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων SCADA Pro στο οποίο έγινε μία πρώτη επίλυση για την εύρεση του υπάρχοντος οπλισμού, με βάση το Βασιλικό Διάταγμα του 1959 (τον Κανονισμό που ίσχυε από το 1959 έως το 1985, περίοδο που κατασκευάστηκε το κτίριο) για όλα τα στοιχεία του φορέα (υποστυλώματα, δοκοί, πλάκες, πέδιλα και συνδετήριες δοκοί).
Έπειτα, με βάση την ανάλυση για την εύρεση του υπάρχοντος οπλισμού βρέθηκαν οι αντοχές όλων των
δομικών στοιχείων του φορέα σε κάμψη και τέμνουσα με βάση τις διατάξεις του αναθεωρημένου ΚΑΝ.ΕΠΕ.
Για τις αντοχές των υλικών (σκυρόδεμα, χάλυβας) θεωρήσαμε τις ερήμην του Κανονισμού μιας και δεν
μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία (κρουσιμέτρηση, υπέρηχοι, λήψη δοκιμίων), άρα και η Στάθμη
Αξιοπιστίας Δεδομένων (Σ.Α.Δ.) ήταν ‘Ανεκτή’ για τον φορέα. Η Στάθμη Επιτελεστικότητας (Σ.Ε.) ορίστηκε η
ελάχιστη ανεκτή με βάση τον ΚΑΝ.ΕΠΕ., δηλαδή Β1 για σπουδαιότητα κατασκευής ΙΙΙ. Μετά την εύρεση των
αντοχών προχωρήσαμε στον προέλεγχο του φορέα (ανάλυση με q=1.0) με βάση τις διατάξεις του ΚΑΝ.ΕΠΕ.
για να διαπιστώσουμε ποια είδη αναλύσεων μπορούμε να πραγματοποιήσουμε. Από τον προέλεγχο συμπεράναμε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τις ελαστικές αναλύσεις αλλά μας επιτρέπεται να τις κάνουμε με προσαύξηση του συντελεστή των δράσεων κατά 0.15 μόνο για αποτίμηση του φορέα.
Η ανάλυση που επιλέξαμε τελικά είναι η ελαστική δυναμική ανάλυση με χρήση του ενιαίου συντελεστή συμπεριφοράς q, τον οποίο λάβαμε από τον ΚΑΝ.ΕΠΕ. με βάση τα κριτήρια που θέτει ο Κανονισμός και ισούται με 1.70 για Σ.Ε. Β. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης φαίνονται παρακάτω όπως και οι λόγοι ανεπάρκειας για δοκούς και υποστυλώματα αλλά και συνολικά για τον φορέα. Αστοχία του στοιχείου θεωρούμε ότι υπάρχει όταν ο λόγος ανεπάρκειας λ είναι μεγαλύτερος του 1.0 και με βάση αυτό βγάζουμε συμπέρασμα για την συμπεριφορά της κατασκευής.