Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται, με τον έλεγχο, τη διαχείριση και την ασφάλεια ιδιωτικού δικτύου με χρήση λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Περιγράφονται ζητήματα σχετικά τόσο με την διαχείριση, τον έλεγχο και την ασφάλεια του δικτύου, όσο και με τον σχεδιασμό, την δομή και την συνδεσιμότητα του. Παρέχονται ακόμα, σχετικά σχήματα για την καλύτερη κατανόηση των όσων αναφέρθηκαν.
Στο πρώτο κεφάλαιο, περιλαμβάνεται μια εισαγωγή, η οποία αναφέρεται στο ζήτημα της χρήσης λογισμικού ανοιχτού κώδικα για την διαχείριση, τον έλεγχο και την ασφάλεια του δικτύου. Ενώ, αναφερόμαστε στο σκοπό και τι περιμένουμε να επιτύχει η ιδέα της συγκεκριμένης πτυχιακή.
Το δεύτερο κεφάλαιο, ασχολείται με την συνδεσιμότητα και την κατεύθυνση που θα λάβει ο σχεδιασμός του δικτύου. Αναφερόμαστε σε «Ανοιχτή Αρχιτεκτονική» γιατί όπως το λογισμικό έτσι και ο εξοπλισμός πρέπει να προσαρμόζεται σε πολλές διαφορετικές τεχνολογίες και συσκευές ώστε να μπορεί να επεκτείνεται εύκολα. Επίσης, επεξηγούνται τα πρωτόκολλα συνδεσιμότητας που χρησιμοποιεί το δίκτυο μας και τέλος αναλύουμε σε βάθος την τεχνολογία των LAN, VLAN.
Στο τρίτο κεφάλαιο, εξετάζουμε γενικότερα τις συσκευές και το λογισμικό που χρησιμοποιούμε για την μέγιστη ασφάλεια του δικτύου. Ταυτόχρονα, με το πρωτόκολλο Kerberos παρέχουμε ασφάλεια εσωτερικά του δικτύου ελέγχοντας την είσοδο των χρηστών σε αυτό.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται πως γίνεται η διαχείριση και ο έλεγχος του δικτύου εφικτός, με λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ενώ, στη συνέχεια παρατηρούμε πως τρείς διακομιστές μετατρέπονται σε σύμπλεγμα διακομιστών και καταφέρνουμε να έχουμε την μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα.
Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο, παρουσιάζουμε ένα υπαρκτό έργο που έχει υλοποιημένο δίκτυο «ανοιχτής αρχιτεκτονικής», κάνει χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα και συνδυάζει όλο τον εξοπλισμό που αναφέραμε παραπάνω για την συνδεσιμότητα, την ασφάλεια , τον έλεγχο και τη διαχείριση του. Τέλος, παρατηρούμε ποια είναι τα συμπεράσματα της δημιουργίας αυτού του δικτύου.