Επιτομή:
Σκοπός
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι μια λεπτομερής βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με την εφαρμογή της σπλαχνικής κινητοποίησης για την αποκατάσταση του πυελικού εδάφους και την θεραπευτική της αξία σε διάφορες παθήσεις που μπορεί να λάβουν χώρα στην πυελική και κοιλιακή χώρα.
Μεθοδολογία
Στην συγκεκριμένη εργασία γίνεται μια λεπτομερής αναφορά αρχικά στην ανατομία και φυσιολογία του πυελικού εδάφους. Στην συνέχεια, περιγράφονται αναλυτικά οι κυρίοτερες και πιο συχνές παθήσεις που μπορούν να εμφανιστούν στην περιοχή αυτή. Αργότερα, η εργασία επικεντρώνεται στην τεχνική της σπλαχνικής κινητοποίησης και στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, σε ποιες περιπτώσεις και με ποιους τρόπους μπορούν να εφαρμοστούν. Το απαραίτητο υλικό συγκεντρώθηκε από ελληνική και ξένη βιβλιογραφία καθώς και από επιστημονικά άρθρα από την βάση δεδομένων Pubmed (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed).
Αποτελέσματα
Πραγματοποίηθηκε εκτενής βιβλιογραφίκη ανασκόπηση, η οποία περιλαμβάνει τις τελευταίες αρθρογραφίες και εξελίξεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σπλαχνικής κινητοποίησης και της ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους σε ποίκιλες παθήσεις της περιοχής αυτής.
Συμπεράσματα
Η εφαρμογή της σπλαχνικής κινητοποίησης αποτελεί μια πρωτοποριακή μέθοδος στον κλάδο της φυσικοθεραπείας, η οποία μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους. Η τεχνική αυτή, είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους φυσικοθεραπείας, αποτελεί ισχυρό μέσο που μπορεί να βελτιώσει, ακόμα και να εξαλείψει τα συμπτώματα του ασθενή. Ωστόσο, λόγω της καινοτομίας και πρωτοπορίας της τεχνικής αυτής, απαιτούνται περισσότερες έρευνες και βιβλιογραφίες προκειμένου να τεκμηριωθούν τα πλεονεκτήματα που αποικοδομούνται από την εφαρμογή της.