Επιτομή:
Το αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής είναι η κοινωνική πρόνοια και η φροντίδα στην Τρίτη Ηλικία.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται συνοπτικά οι επιπτώσεις των δημογραφικών αλλαγών στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας καθώς επίσης και οι ορισμοί εννοιών. Στο ίδιο κεφάλαιο γίνετε επίσης και μία ιστορική ανασκόπηση της Κοινωνικής Πρόνοιας στην Ελλάδα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρατίθενται ο ορισμός της Τρίτης Ηλικίας και αναγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά των ηλικιωμένων. Επίσης αναφέρονται οι βασικές θεωρίες του γήρατος και παρουσιάζονται συνοπτικά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά Παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνετε αναφορά στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προσπάθεια για την δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την προστασία ευπαθών ομάδων συμπεριλαμβανομένου και των ηλικιωμένων.
Οι ανάγκες των ηλικιωμένων είναι το θέμα που αναλύεται στο τέταρτο κεφάλαιο και ποίο συγκεκριμένα για τις ανάγκες της ατομικής υγιεινής, τις ανάγκες της επιβίωσης, τις ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες, τις οικονομικές ανάγκες, και τις ανάγκες για ιατρική περίθαλψη και πρόνοια.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποια βασικά προγράμματα και ιδρύματα για την προστασία των ηλικιωμένων, όταν αυτοί δεν μπορούν να στηριχτούν από το οικογενειακό περιβάλλον.
Στο έκτο κεφάλαιο αναλύονται τα καθήκοντα ενός κοινωνικού λειτουργού απέναντι στα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Στο τελευταίο μέρος της εργασίας εξάγονται τα συμπεράσματα από την βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος και παρατίθενται προτάσεις για την άσκηση πολιτικής ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ηλικιωμένων.