Επιτομή:
Η κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των αποφυλακισμένων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του σωφρονιστικού συστήματος. Ο κρατούμενος μετατρέπεται από έγκλειστος σε ελεύθερο πολίτη. Σε αυτό το μεταιχμιακό στάδιο θα αποδειχθεί αν πέτυχε ο σωφρονισμός. Το άτομο καλείται να αποδείξει ότι πρεσβεύει ένα νέο τρόπο ζωής απαλλαγμένος αφενός μεν από τις τύψεις του, αφετέρου δε από τη στέρηση της ελευθερίας.
Η εργασία πραγματοποιήθηκε με βιβλιογραφική έρευνα αναζητώντας πληροφορίες στην εγχώρια και διεθνή βιβλιογραφία, σε ηλεκτρονικές επιστημονικές βάσεις δεδομένων και εγκυρότατες ιστοσελίδες υγειονομικών οργανισμών. Αναζητήθηκαν άρθρα μεταξύ 1995-σήμερα. Στην οργάνωση του θεωρητικού πλαισίου σημαντικό ρόλο κατείχαν οι λέξεις κλειδιά: ποινή, κοινωνία, επανένταξη , σωφρονιστικά ιδρύματα.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η έννοια της ποινής. Αναλύεται ο σωφρονισμός και η μεταβολή του στη δημοκρατική κοινωνία.
Στο δεύτερο κεφάλαιο σκιαγραφείτε η λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και ο σωφρονιστικός κώδικας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η επανένταξη των αποφυλακισμένων, ο αποκλεισμός και η προσαρμογή τους.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι κατηγορίες κρατούμενων και διαδικασία επανένταξης τους
Στο πέμπτο κεφάλαιο τα διαθέσιμα προγράμματα κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των αποφυλακισμένων.
Στο εκτο και τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται ο σημαντικός ρόλος του κοινωνικού λειτουργού στην παροχή κατάλληλων συνθηκών επανένταξης των αποφυλακισμένων.
Τέλος παρατίθενται τα συμπεράσματα και η εκτενής βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε κατά την εκπόνηση.