Επιτομή:
Σκοπός: Σκοπός του παρόντος πονήματος είναι η μελέτη και η ανάλυση της ψυχικής ασθένειας διπολική διαταραχή καθώς επίσης και ο ρόλος του νοσηλευτή. Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται τα αίτια και τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής. Παρουσιάζονται επιδημιολογικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα αναλύονται η κλινική εικόνα και τα διαγνωστικά κριτήρια και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιμετώπιση της.
Υλικό και μέθοδος: Το υλικό του παρόντος πονήματος αντλήθηκε από ελληνική και ξένη βιβλιογραφία καθώς επίσης και από έγκυρες διαδικτυακές πηγές στις οποίες παρουσιάζονται επιστημονικά πονήματα σχετικά με την προς διερεύνηση νόσο.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της εργασίας έδειξαν ότι ο παράγοντας κληρονομικότητα φαίνεται να επηρεάζει την εκδήλωση της νόσου καθώς υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διπολική διαταραχή άτομα των οποίων οι στενοί συγγενείς έχουν παρουσιάσει τη συγκεκριμένη νόσο ή συμπτώματα αυτής. Παράλληλα η εκδήλωση της νόσου στα παιδιά και στους εφήβους παρουσιάζει τα ίδια διαγνωστικά κριτήρια με τους ενήλικες, ωστόσο υπάρχουν περισσότερο τάσεις ευερεθιστότητας και βίαιη συμπεριφορά.
Συμπεράσματα: Η αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων με διπολική διαταραχή είναι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Ο ρόλος του νοσηλευτή παρουσιάζεται ιδιαίτερα σημαντικός καθώς συμβάλλει στην φροντίδα των ασθενών σε όλη την πορεία της ασθένειας και φροντίζει να ευαισθητοποιεί και να ενημερώνει το κοινωνικό σύνολο προκειμένου να αποφευχθεί ο στιγματισμός των ατόμων που νοσούν.