Επιτομή:
Η γλωσσική ανάπτυξη, αποτελεί ένα σημαντικό και μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο ξεκινάει με την γέννηση του παιδιού και συνεχίζεται έως και την εφηβεία. Ουσιαστικά, η γλωσσική ανάπτυξη, περιγράφει την κατάκτηση του γλωσσικού συστήματος από το παιδί, από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Τα παιδιά, γεννιούνται με μια φυσική προδιάθεση στην απόκτηση της μητρικής γλώσσας, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή κατά την προσχολική ηλικία (0 έως 5-6 ετών). Η διαδικασία απόκτησης της μητρικής γλώσσας, είναι μια σχεδόν ακούσια διαδικασία, όπου το παιδί μαθαίνει μόνο του την μητρική γλώσσα, χωρίς διδασκαλία από κανέναν (Οκαλίδου, 2002).
Στην παρούσα έρευνα, χρησιμοποιήθηκε δείγμα από 36 παιδιά, ηλικίας 12 έως 30 μηνών. Το δείγμα χωρίστηκε σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει 12 παιδιά, ηλικίας 12 έως 24 μηνών και η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει 24 παιδιά, ηλικίας 25 έως 30 μηνών. Σκοπός της έρευνας, ήταν να αξιολογηθεί η γλωσσική κατανόηση και η γλωσσική έκφραση των παιδιών αυτής της ηλικίας, με τη χρήση της Γλωσσικής Δοκιμασίας Derbyshire, και να εξεταστούν οι γλωσσικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες, καθώς και να αναλυθούν με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Επίσης, να καταγραφούν οι γλωσσικές δομές, που χρησιμοποιούν και παράγουν τα Ελληνόφωνα νήπια αυτής της ηλικίας. Τέλος, θέλουμε να δούμε, εάν μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτού του εργαλείου, για να αξιολογήσουμε την γλωσσική ανάπτυξη παιδιών, αυτής της ηλικίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν ότι υπήρχαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων, σε κατανόηση και έκφραση και στα τρία επίπεδα ( Μονολεκτικό Επίπεδο, Επίπεδο Δυο Λέξεων, Επίπεδο Τριών Λέξεων ) της Γλωσσικής Δοκιμασίας Derbyshire με την δεύτερη ομάδα, ηλικιακού εύρους 25 έως 30 μηνών, να έχει καλύτερη απόδοση σε όλες τις υποδοκιμασίες, συγκριτικά με την πρώτη ομάδα, ηλικιακού εύρους, 12 έως 24 μηνών. Δεν βρέθηκε στατιστικώς σημαντική διαφορά στο τελευταίο επίπεδο των τριών λέξεων, στις δοκιμασίες της έκφρασης, μεταξύ των δυο ομάδων.