Επιτομή:
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τον όρο ξέπλυμα χρήματος και πως συμβάλλει ο λογιστής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πιο συγκεκριμένα:
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή σχετικά με το φαινόμενο «ξέπλυμα χρήματος» και τους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης του.
Στο δεύτερο κεφάλαιο προσδιορίζονται οι έννοιες «ξέπλυμα χρήματος», «οργανωμένο έγκλημα» και «οικονομικό έγκλημα» ενώ ταυτόχρονα γίνεται μια ιστορική αναδρομή στο ξέπλυμα χρήματος και αναφέρονται οι πράξεις που συντελούν στις εγκληματικές δραστηριότητες.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στις διαδικασίες που πραγματοποιούνται για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Στο τέταρτο κεφάλαιο προσδιορίζονται οι έννοιες «υπεράκτιες εταιρείες» και «φορολογικοί παράδεισοι» οι οποίες θεωρούνται ύποπτες για παράνομες συναλλαγές ενώ παράλληλα περιγράφεται η περίπτωση του οικονομικού σκανδάλου BARCLAYS και συναγων περιπτώσεων χωρών.
Στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ενώ παράλληλα παρατίθενται σύμφωνα με τη νομοθεσία τα υπόχρεα πρόσωπα και ο ρόλος του λογιστή.
Στο έκτο κεφάλαιο ακολουθεί το ερευνητικό μέρος της παρούσας εργασίας αναφέροντας τη μεθοδολογία της έρευνας και την ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Τέλος, ακολουθούν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα πτυχιακή εργασία και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε.