Επιτομή:
Ο σκοπός της Πτυχιακής Εργασίας είναι η παρουσίαση της γενικής λειτουργίας ενός Υδροηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας που λειτουργεί με μονάδες Francis και η ανάλυση της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας μέσα από όλα τα επιμέρους τμήματα, στάδια της εγκατάστασης. Η ανάπτυξη του θέματος σχηματίζεται σε έξι ξεχωριστά κεφάλαια.
Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη διαχείριση των υδάτων, όταν πρόκειται για τα υδροηλεκτρικά έργα, με την έννοια της σπουδαιότητας τους ως φυσικός πόρος. Υπάρχουν διάφορα είδη ταμιευτήρων και τύπων σταθμών παραγωγής αναλογικά πάντα με τη δυναμικότητα ύδατος που παρέχεται στην εγκατάστασή μας.
Το δεύτερο κεφάλαιο πραγματεύεται τα είδη των υδροστροβίλων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα κριτήρια επιλογής αυτών ανά περίπτωση, με ιδιαίτερη ανάλυση για τον υδροστρόβιλο αντιδράσεως τύπου Francis και τα μέρη που τον απαρτίζουν. Επίσης, αναλύονται διεξοδικά οι φθορές υδροστροβίλων και ειδικά η σπηλαίωση, τα οποία αποτελούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης στον τομέα σχεδιασμού των στροφείων αλλά και της υδροηλεκτρικής εγκατάστασης γενικότερα.
Το τρίτο κεφάλαιο περιγράφει τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του ΥΗΣ Καστρακίου, και γίνεται εκτενής περιγραφή επιμέρους τμημάτων του όπως είναι ο Ρυθμιστής Στροφών, ο Αυτόματος Ρυθμιστής Τάσης καθώς επίσης η Σύγχρονη Γεννήτρια και ο Μετασχηματιστής Ισχύος.
Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στα επιμέρους τμήματα της εγκατάστασης του ΥΗΣ Καστρακίου στο Συγκρότημα Αχελώου, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί βάσει επιστημονικής μελέτης σε θέματα στατικής, αντοχής και λειτουργικότητας, όπως το φράγμα, οι αγωγοί προσαγωγής, οι υδροστρόβιλοι Francis κτλ.
Το πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί την λεπτομερή ανάλυση των υπολογισμών για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας του Σταθμού. Σε αυτή λαμβάνονται υπόψη όλες οι επιμέρους παράμετροι που συμβάλλουν στη διαδικασία και επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα, οπότε μιλάμε για μια προσομοίωση της λειτουργίας της εγκατάστασής μας σε πραγματικές συνθήκες.
Εν κατακλείδι, το έκτο κεφάλαιο παρουσιάζει την σημαντική συμβολή των ΥΗΣ της ΔΕΗ στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Δίκτυο.