Επιτομή:
Η παρούσα Πτυχιακή Εργασία αναφέρεται στο πρόγραμμα συντήρησης της βιομηχανίας εμφιάλωσης ύδατος ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. καθώς και σε προοπτικές βελτίωσης του. Ειδικότερα αναφέρεται στο υπάρχον πρόγραμμα συντήρησης της εταιρείας και αναλύοντας την εξελικτική πορεία της έννοιας της συντήρησης προτείνεται το καταλληλότερο πρόγραμμα συντήρησης που θα αποφέρει τη μέγιστη απόδοση. Για την επιλογή αυτή συνυπολογίζονται τόσο οι συνήθειες, τα χαρακτηριστικά και οι αδυναμίες του τεχνικού τμήματος της εταιρείας όσο και οι παρατηρήσεις για το είδος των βλαβών κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης εκεί.
Η ανάπτυξη του θέματος γίνεται σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο περιγράφει την έννοια της συντήρησης ξεκινώντας από τον ορισμό της. Μέσα από την ιστορική της εξέλιξη γίνονται σαφή ο στόχος και η ανάγκη που υπάρχει για συντήρηση. Η ανάλυση των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν τη συντήρηση βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της έννοιας ενώ ακολουθούν τα βασικότερα είδη συντήρησης που συναντώνται στις βιομηχανικές μονάδες από παλιά μέχρι και σήμερα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην εταιρεία ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε., ξεκινώντας με παρουσίαση της εταιρείας από την αρχή της έως και σήμερα. Στη συνέχεια αναφέρονται ο εξοπλισμός και τα προϊόντα της ενώ σημαντικά είναι τα πρότυπα ποιότητας που ακολουθεί η εταιρεία. Τέλος, παρουσιάζονται περαιτέρω στοιχεία για την εταιρεία όπως είναι η κοινωνική της ευθύνη και μέριμνα καθώς και οι διακρίσεις που έχει λάβει.
Το τρίτο κεφάλαιο, σαν μια νοητή συνέχεια του προηγουμένου αναλύει το τεχνικό τμήμα της εταιρείας. Μέσω αυτού τονίζεται και η εγγύηση που πρέπει να παρέχει το τμήμα σχετικά με τις υπηρεσίες του και τις ευθύνες. Για την σαφέστερη εικόνα παρατίθεται και το πρότυπο συντήρησης που ακολουθείται.
Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα συμπεράσματα για το ρόλο του τμήματος συντήρησης στην παραγωγικότητα. Ακολουθεί η εισαγωγή την έννοιας της ολικής συντήρησης για την παραγωγικότητα. Αναλυτικά παρουσιάζονται η εξέλιξη της μέσα στο χρόνο καθώς και ο σκοπός της. Στη συνέχεια μελετάται η συνεισφορά της στα τμήματα συντήρησης και τα οφέλη που προκύπτουν. Για την καθαρότερη εικόνα σχετικά με την ολική συντήρηση στην παραγωγικότητα γίνεται σύγκριση της με άλλες μεθόδους συντήρησης και παρουσιάζονται οι βασικοί πυλώνες. Ενώ τέλος αναλύεται η υλοποίηση της σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας.
Τα σπουδαιότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την παρούσα εργασία παρουσιάζονται εκτενέστερα στο τελευταίο κεφάλαιο.