Επιτομή:
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση του Καρκίνου του Μαστού και η συσχέτιση του με την Κλινική Κατάθλιψη. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η καταγραφή του νοσηλευτικού ρόλου σε όλα τα στάδια, από έναν καρκινοπαθή ασθενή μέχρι έναν καταθλιπτικά διαταραγμένο καρκινοπαθή ασθενή.
Η εν λόγω πτυχιακή εργασία, αποτελείται από δύο κύρια μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά την βιβλιογραφική ανασκόπηση σύμφωνα με την οποία, περιγράφεται με αναλυτικό τρόπο η εκδήλωση του μαστικού καρκίνου. Αναλύονται οι υποκατηγορίες του τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα αλλά και οι επιμέρους διαδικασίες του, όπως η αιτιοπαθογένεια της νόσου, η κλινική εικόνα και η θεραπευτική αποκατάσταση.
Στο δεύτερο μέρος της παρούσας πτυχιακής εργασίας, παρουσιάζεται η Κατάθλιψη. Προσεγγίζεται από μια πολύπλευρη οπτική γωνία θέλοντας όχι μόνο να πληροφορήσουμε τον αναγνώστη για την ύπαρξη αυτής της ψυχωτικής διαταραχής αλλά περισσότερο να επικεντρωθεί στον τρόπο έναρξής της, για άτομα που νοσούν από μια τόσο επιβλαβής ασθένεια όπως είναι ο Καρκίνος.
Ένα άτομο που εμφανίζει μαστικό καρκίνο, υπό κανονικές ψυχικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να αναλύει τις επιπτώσεις της ασθένειας με διαταραγμένο τρόπο σκέψης. Βεβαίως, αισθήματα θυμού, απογοήτευσης ή στεναχώριας είναι ένα κομμάτι της αναγκαστικής προσαρμογής του καρκινοπαθή στα νέα δεδομένα που του ανοίγονται μπροστά του. Ωστόσο, η διάρκεια και η ένταση των αρνητικών συναισθημάτων θα πρέπει να ελαχιστοποιούνται και να μην παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργικότητα του ασθενή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι επιπτώσεις στην ζωή του ασθενή είναι πολυάριθμες εάν λάβουμε υπόψη ότι τον επηρεάζει σε όλες του τις εκφάνσεις: προσωπικός/ κοινωνικός/εξελικτικός και σεξουαλικός τομέας. Πέραν αυτού, τον προτρέπει ακόμη περισσότερο για την βραδύτερη ψυχική και σωματική αποκατάσταση του καθώς και για την μελλοντική απομόνωση του από το κοινωνικό σύνολο, ως ένα άτομο «στιγματισμένο».
Διαπιστώνεται λοιπόν, ότι ο ρόλος του νοσηλευτή θα πρέπει να εντοπίζεται σε πολλαπλές διεργασίες. Από την συμμετοχή του στην πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια πρόληψη ψυχικών και σωματικών διαταραχών μέχρι την παροχή της νοσηλευτικής φροντίδας προεγχειρητικά, μετεγχειρητικά και στη κοινωνικά αποδεκτή επανένταξη του.