Επιτομή:
Έρευνες ενισχύουν συνεχώς την άποψη ότι η άσκηση συνδέεται άμεσα με την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Διάφορες μορφές άσκησης μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά στις ψυχικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, παρατηρείται μία έλλειψη επαρκών μελετών πάνω στο περπάτημα και στην σημαντική επίδραση του στην ψυχική υγεία των ατόμων.
Σκοπός της έρευνας, είναι να αναδείξει την επίδραση που έχει η συνήθεια του βαδίσματος στην ψυχική ευεξία του ανθρώπου και έτσι να καλύψει το ερευνητικό κενό που υπάρχει σε αυτό τον τομέα. Πραγματοποιήθηκε επισταμένη βιβλιογραφική και ποσοτική έρευνα προκειμένου να υπάρξουν ευρήματα που να τεκμηριώνουν τον προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο που έχει το περπάτημα στην ψυχική και σωματική υγεία.
Το περπάτημα, ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος άσκησης, λειτουργεί λυσιτελώς στην αντιμετώπιση, πρόληψη και διαχείριση του στρες, προάγει την ψυχική υγεία και ευρωστία του ατόμου, καταλήγοντας στην δημιουργία ενός «υγιούς προφίλ» που χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και σθεναρότητα. Μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια στην θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, όπως οι Αγχώδεις Διαταραχές, η Κατάθλιψη, η Σχιζοφρένεια και η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή.
Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας, όπου χρησιμοποιήθηκε ο μη παραμετρικός συντελεστής συσχέτισης του Spearman, επιβεβαιώνουν πως τα άτομα που συνήθιζαν να περπατούν συχνότερα, τείνουν να εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξοι (p-value = 0.039) από τους υπόλοιπους καθώς και ότι οι συμμετέχοντες που συνήθιζαν να περπατούν συχνότερα, τείνουν να εμφανίζουν σε μικρότερο βαθμό σημάδια ευκολότερης κόπωσης (p-value = 0.019). Το 48% του δείγματος θεωρεί ότι το περπάτημα ωφελεί πολύ την ψυχική τους υγεία, με το 59% να το χρησιμοποιεί πολύ και αρκετά ως εργαλείο βελτίωσης της διάθεσής τους.
Παράλληλα, το περπάτημα βελτιώνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος,συμβάλλει στην αποφυγή ή την καθυστέρηση της εμφάνισης της οστεοπόρωσης. Ενισχύει το μυϊκό σύστημα καθώς και επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα και τη δράση διάφορων ορμονών που σχετίζονται με τη σωματική ανάπτυξη.
Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να παρέχουν στους κοινωνικούς επιστήμονες και όχι μόνο, πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με στόχο την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας τόσο του γενικού πληθυσμού αλλά και των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Το περπάτημα, πέρα από τον προληπτικό ρόλο που έχει, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικός τρόπος θεραπείας και αποκατάστασης αν χρησιμοποιηθεί σωστά και σε συνδυασμό με άλλες είτε φαρμακευτικές είτε ψυχοθεραπευτικές θεραπείες.
Λέξεις- κλειδιά: Περπάτημα, Ψυχική Υγεία, Σωματική Άσκηση, Ψυχική Διαταραχή, Σωματική Υγεία