dc.description.abstract |
Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας, είναι ο τουρισμός, η λεγόμενη βαριά βιομηχανία και η πιο σημαντική πηγή εσόδων για παραδοσιακά τουριστικές χώρες, όπως η Ελλάδα. Επιπλέον, βασικό στόχο αποτελεί η μελέτη του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα και κατά πόσον αυτός επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, που έπληξε τη χώρα από το 2008 έως σήμερα. Η οικονομική κρίση κατά τα τελευταία έτη, καθώς και τα αίτια και οι επιπτώσεις αυτής, σε συνδυασμό με την επίδραση της στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας αποτελούν βασικές προβληματικές, οι οποίες πρόκειται να μελετηθούν.
Ο τουρισμός, ο οποίος έχει προσβληθεί αισθητά από την παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση, είναι αναγκαίο να προβάλλει νέους μηχανισμούς ανάπτυξης που θα ευνοήσουν την οικονομική ζωή της χώρας και θα προσελκύσουν νέους τουρίστες να την επισκεφτούν, προβάλλοντας και δημιουργώντας τις υποδομές για μορφές τουρισμού, όπως αυτή του αγροτουρισμού, του περιηγητικού τουρισμού, του πολιτιστικού τουρισμού, του συνεδριακού, αλλά και του τουρισμού των πόλεων (city breaks) αποτελούν σήμερα οι μορφές που θα πρέπει να επικρατήσουν προκείμενου η τουριστική ανάπτυξη να καταστεί βιώσιμη και να ιαθεί το φαινόμενο της μειωμένης προσέλευσης τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και να εγκριθούν κονδύλια μέσω ειδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για κοινωνικό τουρισμό και τουρισμό για όλους.
Για την προώθηση της βιώσιµης τουριστικής ανάπτυξης, απαιτείται ένα θεσμικό πλαίσιο, ώστε να αναδεικνύεται και να προωθείται το έργο των φορέων που συνδέονται µε την τουριστική ανάπτυξη. Η ιδιαίτερη φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος με στόχο τη βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη είναι βασικός άξονας πάνω στον οποίο πρέπει να αναπτυχθούν και να προβληθούν µέσα από κοινωνικές και περιβαλλοντικές ισορροπίες, μέτρα και πρακτικές.
Μέσα λοιπόν, από μια ενδελεχή εξέταση των παραπάνω παραμέτρων, στόχος είναι να υλοποιηθούν στο μέλλον, προγράμματα που θα ευνοούν την τουριστική ανάπτυξη και δραστηριότητα προωθώντας νέες μορφές τουρισμού, καθώς και τον εναλλακτικό τουρισμό και πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδράσει στη μελλοντική πορεία του κλάδου του τουρισμού. Καταλήγοντας, θα είναι σαφές πως παράγοντες, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η τεχνολογία, η ασφάλεια, οι δημογραφικές μεταβολές, η μεσαία τάξη και η παγκοσμιοποίηση θα ευνοήσουν την κυριότερη πηγή πλούτου της ελληνικής οικονομίας. |
el |