Επιτομή:
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί την πιο συχνή πάθηση του ποδιού στις κλινικές της φυσικοθεραπείας. Συμβαίνει εξαιτίας της μηχανικής υπερφόρτωσης της πελματιαίας απονεύρωσης σε εφελκυστικά φορτία σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η ορθοστασία, η βάδιση ή το τρέξιμο. Αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο αφορά αθλητές και μη και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μπορεί να είναι ενδογενείς (εμβιομηχανικές ανωμαλίες, αυξημένος δείκτης μάζας σώματος, ασσυμετρία μήκους των ποδιών, βράχυνση και αδυναμία των ανατομικών δομών του ποδιού) και εξωγενείς (δραστηριότητες και εργασία, ακατάλληλα υποδήματα, ηλικία, φύλο), καθώς και συστημικές επίκτητες παθήσεις ιδιαίτερα όταν υπάρχει αμφοπτερόπλευρη προσβολή (σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα).
Η πάθηση αυτή περιλαμβάνει αυξημένο πόνο και δυσκαμψία ιδιαίτερα το πρωί κατά τα πρώτα βήματα, ο οποίος υποχωρεί στα επόμενα 30-45 λεπτά. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο έσω φύμα της πτέρνας στην έκφυση της πελματιαίας απονεύρωσης και επιστρέφει στο τέλος της ημέρας αν υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα. Η διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας βασίζεται κυρίως στο ιστορικό και στην φυσική εξέταση, ενώ ο διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητος σε περίπτωση υποψίας άκανθας στην πτέρνα.
Για την αποτελεσματική θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι απαραίτητη η εύρεση της αιτίας της δημιουργίας της. Οι συχνότερες και αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις φυσικοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της είναι τα φυσικά μέσα-ηλεκτροθεραπεία, η κινητοποίηση αρθρώσεων και μαλακών ιστών, οι διατατικές ασκήσεις, η περίδεση, καθώς και άλλες συντηρητικές παρεμβάσεις όπως τα ορθωτικά, οι νάρθηκες νυχτός και ο βελονισμός με ξηρή βελόνα. Οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν στην μείωση των συμπτωμάτων και των εμβιομηχανικών παρεκκλίσεων πέραν του φυσιολογικού, ενώ σημαντικές είναι και οι συμβουλές για τροποποίηση των δραστηριοτήτων, υποδημάτων και ανάπαυσης ιδιαίτερα στο πρώτο στάδιο της αποκατάστασης. Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερέυνηση της αιτοπαθογένειας της πελματιαίας απονευρωσίτιδας και των παρεμβάσεων φυσικοθεραπείας σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία.