Επιτομή:
Σκοπός
Ο κύριος σκοπός της εργασίας αυτής είναι η αξιολόγηση της κλινικής αποτελεσματικότητας του λειτουργικού ηλεκτρικού ερεθισμού (FES) στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που επιφέρει μια Κάκωση Νωτιαίου Μυελού.
Μεθοδολογία
Οι πληροφορίες για την ανασκόπηση συλλέχθηκαν προσεκτικά από έγκυρες επιστημονικές πηγές, είτε ιατρικά συγγράματα, είτε επιστημονικά άρθρα από ιστοσελίδες (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed ή www.scholar.google.gr).
Αρχικά, έγινε ξεχωριστή ανάλυση της Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού και του FES. Έπειτα, μελετήθηκαν οι χρήσεις του FES για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΚΝΜ.
Αποτελέσματα
Η χρήση του FES για την επίτευξη άσκησης σε ασθενείς με ΚΝΜ, ακόμα και σε μακροχρόνιες περιπτώσεις, μπορεί να βελτιώσει την μυϊκή λειτουργία και την βάδιση, την ιδιοδεκτικότητα, την μείωση της μυϊκής ατροφίας και οστεοπόρωσης που συνοδεύουν την ασθένεια, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων.
Συμπεράσματα
Ο λειτουργικός ηλεκτρικός ερεθισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων μιας ΚΝΜ και οι ασθενείς επωφελούνται στο μέγιστο όταν χρησιμοποιούνται τα σωστά πρωτόκολλα. Παρόλα αυτά, περαιτέρω μελέτες με μεγάλου μεγέθους δείγματα χρειάζονται, ώστε να επαληθευθούν ή να απορριφθούν τα ευρήματα των έως τώρα μελετών.