Επιτομή:
Στην εργασία αυτή, γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί η εξουσία του εργοδότη, ως διευθυντικό δικαίωμα.
Προηγείται μια σκιαγράφηση του νομικού και οικονομικού πλαισίου μέσα στο οποίο ασκείται και από το οποίο , διέπεται η διευθυντική εξουσία και ακολουθείται μια αναφορά στη νομική υπόσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων , του δικαιώματος της εργασίας και του δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της επιχειρηματικής ελευθερίας.
Η κύρια αναφορά , γίνεται στην σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, με τις αξιώσεις και υποχρεώσεις των αντισυμβαλλομένων , διότι σε αυτή, καθορίζεται το εύρος άσκησης, του διευθυντικού δικαιώματος.
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις εκφάνσεις αυτού του δικαιώματος του εργοδότη, καθώς και τις μονομερής βλαπτικές μεταβολές , που προέρχονται από την καταχρηστική του άσκηση, όπως και τις αντίστοιχες αξιώσεις του εργαζόμενου για μη άσκηση των υποχρεώσεων του εργοδότη, έναντι της παροχής εργασίας από πλευράς μισθωτού.
Τέλος , περιγράφονται οι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος του εργοδότη , ειδικά για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, με κύρια αναφορά τους οικονομικοτεχνικούς λόγους, όπου βλέπουμε ότι η έννομη τάξη , δεν αποδέχεται μια απεριόριστη ανάληψη του επιχειρηματικού και οικονομικού κινδύνου από τον εργοδότη, αλλά θέτει ορισμένα όρια, όπως γενικά θέτει όρια στην συμβατική ανάληψη κινδύνων . Το ζήτημα βέβαια, είναι ο προσδιορισμός των ορίων αυτών .