Επιτομή:
Εισαγωγή: Η σχιζοφρένεια αποτελεί μια ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια του εγκεφάλου που προκαλεί διαταραχές στην σκέψη, την αντίληψη, την συναισθηματική κατάσταση και την συμπεριφορά του ασθενή με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική του ζωή.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανασκόπηση της σχιζοφρένειας στους ενήλικες και των συμπτωμάτων της, η πορεία της νόσου, η θεραπεία της, καθώς και η φροντίδα που πρέπει να παρέχεται από τους νοσηλευτές για την θεραπεία, την αποκατάσταση και την βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε κριτική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed και Google Scholar καθώς και στη βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από επιλεγμένα βιβλία και άρθρα δημοσιευμένα κυρίως από το 2010 και μετά. Κατά την αναζήτηση στο διαδίκτυο χρησιμοποιήθηκαν λέξεις κλειδιά όπως «σχιζοφρένεια» (schizophrenia), «νοσηλευτική» (nursing), «ψυχική υγεία» (mental health), «ψυχική νόσος» (mental illness), «φροντίδα» (care).
Αποτελέσματα: Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα συχνή ασθένεια με άσχημες επιπτώσεις στην υγεία και την καθημερινή ζωή του ασθενή. Εκδηλώνεται με ένα σύνολο συμπτωμάτων που έχουν να κάνουν με διαταραχές στην αντίληψη, την σκέψη, την συμπεριφορά και την λειτουργικότητα των ασθενών. Οι ασθενείς βιώνουν ψευδαισθήσεις, παραλήρημα, αποδιοργάνωση σκέψης. Με την έγκαιρη και σωστή θεραπεία καθώς και με τις σημαντικές νοσηλευτικές παρεμβάσεις που αφορούν την εκπαίδευση, τη φροντίδα και την βοήθεια για ανάκτηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των ασθενών, μπορούν να καταπολεμηθούν τα περισσότερα από τα συμπτώματα και να επανέλθει κατά έναν μεγάλο βαθμό η λειτουργικότητα του ατόμου.
Συμπεράσματα: Με τις κατάλληλες ιατρικές και νοσηλευτικές παρεμβάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας ώστε ο ασθενής να μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, παρά την ασθένειά του. Λαμβάνοντας την σωστή φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η πορεία της σχιζοφρένειας μπορεί να βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έχουν η έγκαιρη διάγνωση και η νοσηλευτική φροντίδα μετά από κάθε επεισόδιο, καθώς και το υποστηρικτικό περιβάλλον του ασθενή.