Επιτομή:
ΣΚΟΠΟΣ: του πονήματος αυτού είναι η ενημέρωση των γονέων, των πολιτών και γενικά της κοινωνίας για τις παιδικές κοινές δηλητηριάσεις, καθώς από στατιστικά δεδομένα του Κέντρου Δηλητηριάσεων υπάρχουν πολλά κρούσματα στην Ελλάδα και ο αριθμός των οποίων είναι αρκετά ανησυχητικός. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται ανάλυση των κοινών παιδικών δηλητηριάσεων από τα συμπτώματα έως και την αντιμετώπιση, καθώς και αναφέρεται ο ρόλος του παδιατρικού νοσηλευτή και πώς αυτός συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.
ΥΛΙΚΟ – ΜΕΘΟΔΟΣ: Το υλικό της εργασίας αντλήθηκε από ελληνική, μεταφρασμένη και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, από επίσημα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων και από ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (Google Scholar, mednet, iatrotek κ.ά.). Τέλος, έγινε προσωπική συζήτηση με το Κέντρο Δηλητηριάσεων και την Κυρία Πολυξένη Νέου για το σύγγραμά της Κλινική Τοξικολογία και Θεραπευτική Αντιμετώπιση Δηλητηριάσεων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η χώρα μας δεν είναι αρκετά ενημερωμένη ως προς την προφύλαξη και τις συνέπειες των δηλητηριάσεων όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Θα πρέπει να τονιστεί η σημαντικότητα της διαφώτισης του πληθυσμού και της σπουδαιότητας του ρόλου του/της παιδιατρικού/κης νοσηλεύτριας και γενικά των παραγωγών υγείας και παιδείας (Υπουργείο Παιδείας και σχολεία).