Επιτομή:
Αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας, είναι η μελέτη των φυγοκεντρικών ανεμιστήρων και η κατασκευή των χαρακτηριστικών καμπυλών λειτουργίας τους. Η μελέτη αυτών των διατάξεων επικεντρώνεται στο κινούμενο ρευστό το οποίο εισέρχεται μέσα από αυτή με χαμηλή ταχύτητα και πίεση ενώ εξέρχεται από αυτήν με αυξημένους αυτούς τους παραμέτρους. Αυτή την συμπεριφορά του κινούμενου ρευστού θα μελετήσουμε καθώς και θα σχολιάσουμε τα συμπεράσματα αυτής της συμπεριφοράς.
Το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας αναφαίρετε στους διάφορους τύπους των φυγοκεντρικών ανεμιστήρων καθώς και στους παραμέτρους από τους οποίους προσδιορίζεται η χαρακτηριστική συμπεριφορά τους. Ακόμα αναλύουμε τα κατασκευαστικά κομμάτια από τα οποία αποτελείται ο ανεμιστήρας καθώς και την συντήρηση που χρειάζεται για την σωστή λειτουργεία του και την αποφυγή όσο τον δυνατόν περισσότερο του παραγόμενου θορύβου και της διάβρωσής του από την σκόνη.
Το δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώνεται στον λεπτομερή σχεδιασμό και την λεπτομερή κατασκευή της πειραματικής διάταξης του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα σε κατασκευαστικό και ηλεκτρολογικό κομμάτι. Αναλυτικότερα τα βασικά κομμάτια που αποτελούν την διάταξη, όπως η βάση όπου πάνω θα εδράσουν ο κινητήρας, ο ανεμιστήρας αλλά και ο πίνακας ελέγχου.
Το τρίτο κεφάλαιο αναφαίρετε στις παραμέτρους όπου διέπουν το κινούμενο ρευστό κατά την διαδρομή του από την πειραματική διάταξη καθώς και στο βαθμό απόδοσης της όπου προσεγγίζουμε με την βοήθεια των πειραματικών μας μετρήσεων. Επίσης κατασκευάζονται διαγράμματα τα οποία απορρέουν από τα παραπάνω αποτελέσματα με σκοπό της εύρεσης του καλύτερου δυνατού σημείου λειτουργείας του φυγοκεντρικού ανεμιστήρα.
Το τέταρτο κεφάλαιο διατυπώνει τις οδηγίες ασφαλείας όπου πρέπει να τηρεί ο εκάστοτε χειριστής της διάταξης όσο και την συντήρηση που χρειάζεται για την επίτευξη της σωστής αλλά και της μακροχρόνιας λειτουργείας της.
Το πέμπτο κεφάλαιο έχει ως αντικείμενο αναφοράς τα πιθανά σφάλματα που μπορεί να προκύψουν στην πειραματική συσκευή καθώς και τα πιθανά αίτια που τα δημιούργησαν με σκοπό την εύκολη αλλά και γρήγορη επίλυσή τους.
Τέλος στο έκτο κεφάλαιο αναφαίρετε στις πειραματικές μετρήσεις όπου πάρθηκαν από την διάταξη και η κατασκευή των χαρακτηριστικών καμπύλων που προκύπτουν από αυτές καθώς και τα συμπεράσματα τα οποία απορρέουν από αυτά.